Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beskrajna pirinčana polja, hiljade hramova i ples: Upoznajte Bali - Ostrvo bogova (GALERIJA)

Zakoračite na ostrvo bogova, pogledajte balinežanski ples i upoznajte majmune kradljivce.

  Izvor: Foto: Profimedia

Smešten istočno od Jave i zapadno od Lomboka, Bali je najzapadnije tropsko ostrvo Malih Sundskih ostrva. Provincija Bali obuhvata i nekoliko susednih ostrva. Glavni grad Balija je Denpasar - najnaseljeniji grad Malih Sundskih ostrva i drugi po veličini i istočnoj Indoneziji. 

Bajkoviti Bali je glavna turistička destinacija Indonezije, sa konstantnim porastom turizma od 1980-ih. Poslovanje vezano za turizam čini 80 procenata njegove ekonomije. 

Ostrvo je bogato ribom, pirinčem, kokosovom palmom, bananama, ananasom, kakaom, kafom, pamukom i duvanom, pa je to roba koju najviše izvozi.

Neobičan ritual sahranjivanja: Selo u Indoneziji s magičnim drvetom

Bali odlikuje topla ekvatorijalna klima i temperatura tokom cele godine nikada nije ispod 23 stepena i iznad 37 stepeni, zbog toga turistička sezona trajem tokom cele godine.

Ostrvo bogova

Iako pripada većinski muslimanskoj državi Indoneziji, ostrvo Bali ima jaku hinduističku tradiciju. Od 4,2 miliona stanovnika, više od 85 odsto njih pripada lokalnoj varijanti hinduizma. Upravo zbog toga na ostrvu postoji toliko hindu-hramova, njih čak 10.000 je posvećeno različitim božanstvima zemlje i mora. Tako je Bali zaradio i svoj nadimak – "Ostrvo bogova"!

Balinežanski ples

Balinežanski ples predstavlja jedan od tradiconalnih plesova Indonezije. Svaki je priča za sebe i jako su izraženi pokreti prstiju, ruku, glave i očiju. 

Tirta Ganga, još jedan razlog da posetite Bali

Majmuni kradljivci

Stanovnici Balija često doživljavaju dugorepe makakije kao štetočine koji kradu njihove vredne useve, ali u Svetoj šumi majmuna, poznatoj i kao Šuma majmuna Ubud (Mandala Wisata Wenara Wana), oni su časni i zbrinuti, jer lokalni stanovnici veruju da su oni deo duhovnog života hramova, odnosno manifestacija hindu bogova. Osim useva, ovi majmuni vole i da kradu torbe turistima.

10 razloga da posetite Indoneziju

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka