Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogatstvo različitosti u gradu secesije

Ljubitelji vina idu u Suboticu da bi probali jedinstvena po ukusu, "vina sa peska".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Subotica je nastala još u srednjem veku, u dodiru evropskih i balkanskih kultura. Danas je to grad sa oko 150.000 stanovnika, prepoznatljiv kao multietnička i multikulturalna sredina. Na tlu otetom od močvare sada se uzdiže moderan evropski grad – grad kulture, umetnosti, sporta i zabave – ali i veliki privredni i turistički centar. Broj turista iz godine u godinu je sve veći, a osim domaćih, porast beleže i strani turisti, koji mahom dolaze iz Nemačke, Mađarske, zemalja regiona, ali i Kine, Poljske, Rumunije, Italije, Rusije, Belgije..

Bogato kulturno nasleđe, visoka kultura življenja, gizdava arhitektura, multikulturalni duh, evropski šarm - sve su to odlike koje krase ovaj grad i čine ga prepoznatljivim.

Gradska kuća, subotička Sinagoga, Rajhlova palata i desetine drugih atraktivnih objekata obeležili su Suboticu kao evropski grad secesije. Razuzdane, nesputane forme, pune zaobljenih linija i valovitih poteza, neobične kombinacije boja umesto monotonog sivila - prvo su što turista primeti kada dođe u Suboticu. Pored secesijskih građevina, po kojima je Subotica poznata, izgled gradskog jezgra upotpunjuju i brojne građevine građene u baroknom i neobaroknom stilu.

Hotelska ponuda u Subotici i na Paliću svakim je danom sve bogatija. Desetak hotela je u kategoriji četiri zvezdice, a više smeštajnih objekata je u standardu tri zvezdice. Turistima su takođe na raspolaganju hosteli, kao i sve veći broj objekata u privatnom smeštaju, gde se turisti mogu osećati kao kod svoje kuće. Sve objekte odlikuje tradicionalno lokalno gostoprimstvo i visok standard usluge. Uz brojne specijalne prostore za manje ili veće skupove, Subotica i Palić su se razvili i kao značajna kongresna destinacija. 

Ljubitelji vina znaju da dolaskom u Suboticu i njenu okolinu sigurno neće biti razočarani jer su subotička vina, „vina sa peska“ prepoznata u regionu zbog svog harmoničnog ukusa, intenzivnog mirisa i mekoće. Karakter i ukus vina ovde je odredilo zemljište, klima i kvalitetne sorte vinove loze. Preduzetni vinogradari ih nude u brojnim vinarijama i vinskim podrumima na Vinskom putu.

Subotica je i gastronomski centar koji svojim gostima nudi ukusnu domaću kuhinju i druge poslastice koje u brojnim restoranima i poslastičarnicama pripremaju odlični kuvari. Kod nas se služe jela srpske, mađarske, bunjevačke, turske, nemačke i drugih kuhinja koje čine osnovu za pripremanje ukusnih specijaliteta. Opuštena atmosfera subotičkih kafića mami posetioce da dođu i ostanu. Može se reći da su kafići ‘zaštitni znak’ grada jer su oni omiljeno okupljalište mladih i starijih od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. 

Festivali, svečanosti, koncerti, bogat pozorišni i galerijski život, kao i brojne sportske manifestacije – od početka do kraja godine razlog su više da se poseti Subotica.

Najveću pažnju domaćih i stranih turista privlače manifestacije koje u svom naslovu nose prefiks „etno“ a posvećene su negovanju tradicije narodnih običaja, folklora i domaće radinosti. Subotička manifestacija sa najdužom tradicijom od preko 100 godina je  Dužijanca, koja se ove godine održava od 09.08. do 11.08. 

Subotica s pravom nosi naziv grad festivala. Najznačajniji festivali internacionalnog karaktera su Međunarodni Festival evropskog filma na Paliću (20.07. - 26.07.) i Međunarodni festival dečjih pozorišta u Subotici (22.09. – 28.09.) koji okupljaju veliki broj umetnika i drugih gostiju iz celog sveta. Popularni  muzički festival Summer3p (25.07. – 28.07.), namenjen je prvenstveno mlađoj publici, a tu su i brojne kulturne, sportske, zabavne i druge manifestacije, kao što su Prvomajski uranak na Paliću, Interetno festival (22.08. – 26.08.), Dan grada – 1.septembar, Berbanski dani (14.09. – 15.09), Vinski maraton (21.09.), kao i još preko 50 manifestacija u toku godine

Uz sve to, Subotica nudi i mnoštvo zanimljivih lokacija u okolini: jezera – Palić i Ludaš, ergele, salaše, šume i lovišta. 

Palić, jezero i naselje istog imena, nalazi se osam kilometara severno od Subotice. Tajnovitost njegovih pejzaža oduvek je plenila srce generacija posetilaca. Neobične građevine s početka 20. veka, raskošni parkovi, jezero, nesvakidašnji mir i tišina čine Palić idealnim mestom za odmor. Luksuzni hoteli i vile te vrhunska gastronomska ponuda su odlike po kojima se Palić prepoznaje i pamti. Tu je poznati palićki ZOO vrt čuven ne samo po bogatoj kolekciji životinja i biljaka već i po humanom pristupu čuvanju životinja. Plaže, termalni bazen, biciklistička staza, šetališta, kulturno-zabavni i sportski sadržaji, kao i raznovrsne manifestacije dopunjuju ponudu Palića. 

Uz Suboticu je neotuđivo vezan pojam salaša koji svojom arhitekturom, domaćom kuhinjom, tradicionalnom muzikom i naivnom umetnošću sve više privlači ljubitelje starinskog načina života. Čarde, oaze mira, zelenila, svežine, dobre hrane, razbibrige i dobrog provoda, takođe su vezane za ovaj grad i njegovu okolinu. Danas su one ovde mesta za predah, rasterećenje od briga svakodnevnice i dobrog zalogaja, pogotovo za ljubitelje riblje čorbe.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka