Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijanske kućice za patuljke: Upoznajte Alberobelo

Čitav grad u deminutivu - Alberobelo je jedinstven grad u južnoj Italiji, poznat po drevnom graditeljstvu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vožnja južnom Italijom, tačnije pokrajinom Apulija, navešće vas u grad sa druge planete, gde su kuće nalik na one u kojima žive hobiti. Bele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzane kaldrme - dobrodošli u Alberobelo.

Pre oko 100 godina ljudi su počeli da naseljavaju grad, na oko 40km udaljen od lučkog grada Bari. Smatra se da su za karakterističan, kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci, koji su se doselili masovno u Italiju, za vreme kolonizacije u periodu između 8. i 5. veka p.n.e. Tolosi, grčke grobnice, imale su slične krovove, a na grčkom tolos označava kupolu.

I danas neke građevine u Alberobelu datiraju iz 14. veka, zbog čega ne čudi da je ovaj grad od 1996. godine pod zaštitom UNESKO-a, kao Svetska kulturna baština.

Povezane vesti

Tradicionalna mediteranska gradnja, bez maltera, od suvog kamena, stara nekoliko hiljada godina, karakterističan je izbor gradnje za regiju Apulije. Zidovi kuća su bele boje, a krovovi kupolastog oblika i često na vrhovima imaju šiljke (pinnacoli). Šiljci variraju po obliku, što je bio svojevrstan potpis njihovih graditelja. Takođe, na pojedinim krovovima su belom bojom iscrtani različiti simboli, poput krsta ili zlog oka - neki od njih su hrišćanski, neki paganski: "Međutim, njihova uloga je samo da zadovolje radoznalost posetilaca", objasnila je profesorka savremene istorije sa Univerziteta u Napulju, Anuzijata Berino, za National Geographic.

Ovo kulturno blago zahtevalo je napor lokalnog stanovništva da bi zadržalo svoj tradicionalni oblik. Građevine su kao takve zaštićene od 1910. godine, tako da je čitava populacija morala da se pomiri sa tim da su bilo kakve izmene na njihovim kućama zabranjene.

Regionalno blago

Italijanske kućice za patuljke su među najvažnijim atrakcijama regije Apulija, ali nisu jedino što posetioce ovde čeka. Lokalni vodiči preporučuju šetnju ili biciklistički obilazak čitave regije, jer se na taj način najbolje doživljava brdoviti, mediteranski reljef i mirisi divlje nane i mirte, a nezaobilazna usputna stanica u ovom slučaju su i vinogradi pokraj puta.

Povezane vesti

U blizini se nalaze i: Lokorotondo - naselje poznato po svojoj kružnoj strukturi, Čisternino - jedno od najfotogeničnijih naselja regije i belo blago Italije - grad Ostuni, prepoznatljiv po dominantnoj beloj boji.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka