Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Primer za ceo svet: Japanski gradić postaje naselje BEZ SMEĆA (FOTO)

Gradić Kamikacu u Japanu namerava da do kraja godine postane naselje bez smeća. Stanovnici tog gradića, njih 1.529, 2003. godine su se uključili u projekt smanjenja otpada.

  Izvor: Foto: Profimedia

Tako je u prvoj fazi količina otpada smanjena na oko 500 tona, da bi 2016. smanjena na 300 tona.

U Kamikacuu nema službe koja skuplja otpad, već ga meštani odnose na odlagalište. Na odlagalištu se otpad razvrstava u 45 kategorija, a odvoze ga firme koje se bave reciklažom.

Povezane vesti

Na odlagalištu tokom sedmice rade dve osobe koje pomažu u razvrstavanju otpada. Glavne kategorije u koje se razvrstava otpad, između ostalih su, metalni i papirni otpad, platno, plastika, staklo, zapaljivi materijal, kabasti predmeti....

Takođe, meštani deo otpada koriste i za dobijanje organskog đubriva, a veoma je rasprostranjena upotreba aparata za reciklažu.

Povezane vesti

Nadležni organi vlasti snose 80 posto troškova prilikom kupovine ovih aparata.

Oko 80 posto meštana pridržava se sistema i otpad nosi na odlagalište, dok oko 20 posto otpad zakopava na svojim imanjima ili pali, skladno mogućnostima.

Osim toga, oformljen je i sistem za polovne proizvode, koji se odlažu na jednom mjestu i mogu ih uzeti oni kojima su potrebni.

Povezane vesti

Sistem je oformljen u cilju smanjenja otpada u naselju, ali i troškova.

Vlasti su zadovoljne ovim projektim, a smatraju da bi se sistem mogao primeniti i u drugim sredinama.

Ljudi koji se bave prikupljanjem otpada dodaju da većina meštana zna pravilno da razvrsta otpad, a mnogi to čine kod kuće, zbog čega im je posao značajno olakšan.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka