Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šareno naselje sa dugom istorijom: Tiha asimilacija obojenog komšiluka Bo-Kap u Kejptaunu

Iznad centra grada, na padinama Signal Hil-a nalazi se Bo-Kap - jedna od najstarijih i najfascinantnijih stambenih površina Južne Afrike. Karakterišu je fasade kuća jarkih boja i romantične kaldrme između njih, koje sežu u 18. vek.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stanovnici Bo-Kap-a su potomci robova dovedenih, od strane Holanđana, iz Malezije, Indonezije, Indije, Šri Lanke i različitih afričkih država tokom 16. i 17. veka. Ovi robovi nazivani su „Kejp Malezijanci”, iako nisu baš svi stvarno potomci Malezijanaca. 

Nakon što su Britanci zaplenili Kejptaun od Holanđana 1795. godine, serija pozitivnih promena desila se tokom naredne četiri decenije, uključujući i: slobodu religija, ukidanje trgovine ljudima i kao rezultat toga - okončanje ropstva. Obrazovani robovi formirali su novu zajednicu Bo-Kap, koja je i danas poznatija kao „Malejska četvrt”.

Pročitajte i10 zanimljivosti o Južnoafričkoj Republici koje niste znali

Bo-Kap je velika muslimanska zajednica sa raznovrsnom malejskom kulturom nastalom mešovitim brakovima između robova južne i jugoistočne Azije sa robovima iz Indije, Madagaskara i lokalnih afričkih plemena. Mnoge žene promenile su svoju religiju - prešle su u Islam da bi se udale za čoveka islamske veroispovesti. "Oni ne piju alkohol, pa ih to čini poželjnijim muževima”, kako je naveo lokalni vodič, za Amusing Planet. Danas, stanovnici Bo-Kapa sebe nazivaju i „Kejp Muslimanima”.

Jarko okrečene kuće, sa obe strane ulica su nedavna inovacija u čast Islamskog identiteta. Ranije su njihove fasade bile bele boje, a onda su građani Bo-Kapa počeli da ih kreče u živopisne boje u sklopu priprema za proslavljanje Ramazanskog bajrama ( kraj Ramazansog posta - arap. Eid ul-Fitr). Komšije se često dogovaraju oko boja, kako ne bi došlo do „sudara nijansi”.

Blizina AfrikeDrugačija, posebna, mistična, raznovrsna: Upoznajte kolevku čovečanstva u Muzeju afričke umetnosti

Multikulturno nasleđe Bo-Kapa ogleda se u njihovoj muzici, plesu i hrani. Tradicionalna južnoafrička kuhinja podrazumeva jela kao što su paradajz brejdi (tomato bredie), bobotij (bobotie), tradicionalne kobasice i koiksisters (koeksisters), koji su sada među najzastupljenijim jelima u domovima širom Južne Afrike. Originalno poreklo ovih jela je Kejp Malejsko.

Čega se najčešće plašimo:Globalne pretnje: Šta nas danas najviše ugrožava?

Međutim, ova bliska zajednica prolazi kroz spor proces raspadanja. Mnogi starosedeoci rasprodali su porodičnu imovinu, a broj bogatih doseljenika se povećava. Građani Bo-Kapa zabrinuti su zbog ovog trenda jer osećaju da bi jedinstven identitet i istorija mogli biti izgubljeni, ako se ovo nastavi. U godinama koje dolaze, Bo-Kap bi mogao da izgleda potpuno drugačije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka