Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ženska uporišta: 25 destinacija širom sveta gde su žene glavne (FOTO)

Zajednice u kojima vlada matrijarhat nama su često daleke i neobične, a ako se osvrnemo na Istoriju primetićemo kako su odlučne žene u primitivnijim vremenima uspevale da se ostvare u važnim društvenim ulogama. Slično je i danas.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od kompletno ženskih ronilačkih timova do predsednica država, navodimo 25 destinacija širom sveta gde su žene glavne.

Pogledajte i Za njih nisu postojale granice: Žene u svemiru (FOTO)

Stotinama godina kroz istoriju, žene su bile poznati vladari. Nithotep - pre skoro 5000 godina postala je prva kraljica Egipta a nekoliko vekova kasnije njenim stopama je krenula i Kubaba - kraljica Sumera (teritorije današnjeg Iraka).

Međunarodni dan žena: 6 stvari koje treba da znate

Milenijumima balans između muškaraca i žena je varirao, ali žene ostavljaju značajan trag u modernom svetu. Od 1960. godine najmanje 59 država izabralo je svoje prve predsednice - prekretnica koju su SAD nesumnjivo izbegavale sve do 2016. godine, a koju bi do 2020. godine očekivano mogle da primene. 

Saznajte i Kakav je bio položaj žena u Vizantiji?

Očigledno je da predstoji dug put ka ostvarenju ženskih prava u društvu i vladama država. Ove godine, na 8. mart - Svetski dan žena ističe se problem rodne ravnopravnosti, kroz temu #BalanceforBetter (Balans za bolje).

Pogledajte i Moć žena: Šest liderki koje javnost obožava

U galeriji pogledajte neke od država, gradova, zajednica u kojima žene zauzimaju važne društveno-političke pozicije, a neke od njih dodajte na svoju listu željenih destinacija. Razmislite i o tome kako biste neku od ovih praksi uveli u svom okruženju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka