Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Ekskluzivne fotografije: Super-retki crni leopard primećen u Africi prvi put za 100 godina (FOTO)

Autor Staša Miljković
Autor Staša Miljković

Smatra se da crne mačke donose nesreću, ali kada je biolog Nik Pilfold čuo da se jedna skriva negde u centralnoj Keniji, znao je da je u pitanju nešto posebno.

Izvor: Foto: Profimedia

Biolog iz Kenije i njegov tim rasporedili su više kamera na području Loisaba Conservancy u Laikipiji, a nedugo zatim su i dobili ono što su tražili - neosporni dokaz super-retkog melanističkog leoparda. 

Mlada ženka je primećena u društvu većeg, normalno obojenog leoparda, takođe ženke, za koju se pretpostavlja da joj je majka.

Saznajte i Zašto su neki afrički lavovi bele boje?

Suprotno od albinizma, melanizam je rezultat gena koji uzrokuje višak pigmenta u koži ili dlaci životinje tako da izgleda crno. Melanisički leopardi su decenijama prijavljivani u Keniji i okolini, ali naučna potvrda njihovog postojanja bila je prilično retka.

Objavljene prvi put u januaru u časopisu African Journal of Ecology, ove fotografije predstvalju prvu naučnu dokumentaciju o takvom stvorenju u Africi za skoro ceo jedan vek.

“Skoro svi tvrde da su bar jednom videli crnog leoparda, to je tako mistična stva”, kaže Nik Pilfold.

Pogledajte i Karl Ajkli, čovek koji je usmrtio leoparda golim rukama

“Čak i ako pričate sa starijim ljudima koji su bili vodiči u Keniji pre mnogo godina, kada je lov bio legalan (50-ih i 60-ih godina), postajalo je poznato pravilo da ukoliko vidite crnog leoparda nikako ga ne smete ubiti.”

Najnovije

Priroda

Nauka