Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od pepela do Diznilenda za arhitekte: Zakoračite u Roterdam

Roterdam je arhitektonska test kuhinja Evrope, posleratni Dubai ili Doha, ali na mnogo bolji način. Umesto ovih gradova, koje je napravila jedna generacija bogatih ljudi kako bi stvorili globalni ugled, Roterdam se razvija već tri ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U 13 časova i 28 minuta, 14. maja 1940. godine, dolazeći sa istoka, mogli su se čuti zlokobni zvuci poput roja pčela. To je bio zvuk kojeg se plašilo stanovništvo ovog grada. Roterdam je u to vreme bio industrijski motor Holandije i najveća svetska luka. Petnaest minuta kasnije, avioni su se okrenuli, ostavljajući grad u plamenu. Vatra nije jenjavala šest dana, dok nije imalo više šta da gori: 250 hektara, 25.000 domova i 11.000 komercijalnih zgrada se pretvorilo u pepeo. Roterdam je nestao. 

Otkrijte i:Da li vam se dopada savremena kineska arhitektura?

Skoro nestao. Vatrogasci nisu izašli na teren do trenutka kada su se gradski zvaničnici sastali 18. maja, kako bi odlučili šta im je činiti. Iako su zidovi uglavnom bili srušeni, bilo je i više nego dovoljno za obnovu. Bio je to logičan izbor. To su učinili i mnogi evropski gradovi nakon rata, sklapajući istorijske komade precizno, a danas se čak i ne primećuje da su ti gradovi bili srušeni do temelja. 

Iako je moralo biti nekih debata i molbi da se ovaj grad iz 14. veka povrati nečemu što bi moglo da pruži osećaj udobnosti i stabilnosti generacijama porodica, odluka koja je doneta na tom sastanku bila je da se sve očisti i počne iznova. Gradski arhitekta, Viljem Vitevin, je odmah započeo da radi na novom planu. Bilo je to nešto novo, ali monumentalno i veliko. 

Pogledajte i:10 gradova sa najviše nebodera na svetu

Tada se desilo nešto još značajnije. Godine 1944, dok je grad bio i dalje pod Nemačkom okupacijom, industrijalac Kes van der Luj je sazvao još jedan sastanak, ali ovog puta u tajnosti. Van der Luj je ubedio gradske zvaničnike da otpuste Vitevina i zaposle njegovog asistenta, kako bi uradio nešto potpuno radikalno. Asistent, Kornelis van Tra, je predstavio svoj plan postepene izgradnje. To je bio trenutak kada je rođen novi Roterdam. 

Danas je Roterdam poput Diznilenda za arhitekte. Ali je možda interesantniji ostalim ljudima, koji ne obraćaju pažnju na zgrade u kojima žive i rade i koji se posle posete Roterdama zapitaju zašto i njihovi gradovi nisu više nalik njemu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka