Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Druga zemlja u svetu koja je legalizovala kanabis

Prema novim odredbama, punoletni Kanađani će moći da poseduju do 30 grama kanabisa koji mogu da nabave od ovlašćenog trgovca, a zakon dozvoljava i da sami uzgajaju do četiri sadnice te biljke.

  Izvor: Foto: Reuter/Carlos Osorio

Kanada je, posle Urugvaja, postala druga zemlja u svetu koja je legalizovala kanabis, a prodaja počela je u ponoć.

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, iako postoje pitanja u vezi sa uticajem na zdravlje stanovništva, zakon i javnu bezbednost.

Petnaest miliona domaćinstava primilo je obaveštenja o novim zakonima i informacije iz kampanje koja je vođena na nacionalnom nivou, preneo je BBC.

Pogledajte i Stručnjaci najzad imaju odgovor: Da li kanabis može da izleči rak?

I dalje postoji bojazan, naročito u vezi s tim da li je policija spremna da spreči vožnju pod uticajem marihuane. Kanadske provincije mesecima su se pripremale za ukidanje zabrane kanabisa.

Urugvaj je do sada bio jedina država koja je legalizovala ovu drogu, a Portugalija i Holandija su je dekriminalizovale. Provincije su odgovorne za definisanje detalja o tome koliko se marihuane može kupiti i konzumirati pod njihovom jurisdikcijom.

Radnje u provinciji Njufaundlend, na krajnjem istoku Kanade, otvorile su se u ponoć i prve počele legalno da prodaju kanabis.

Pogledajte i TRAVA: Nova saznanja o marihuani

Ontario, najmnogoljudnija provincija, dobiće prve radnje sa marihuanom tek na proleće, ali će stanovnici moći da naručuju kanabis putem interneta.

Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imaće samo jednu specijalizovanu radnju.

Oko 15 odsto Kanađana konzumira kanabis, a od nedavno i studenti Univerziteta Niagara College mogu da upišu smer pod nazivom Commercial Cannabis Production (CCP), gde će učiti kako da uzgajaju marihuanu, proveravaju kvalitet i obavljaju sve poslove proizvodnje.

Pogledajte i Marihuana u Srbiji: Zakon, lečenje i još ponešto

Iako marihuanu neće konzumirati dok nastava traje, studenti će učiti kako se uzgaja kanabis i biće obučavani da uspeju u toj grani biznisa.

Prva grupa studenata je participirala u lansiranju programa već 5. septembra ove godine u kampusu univerziteta.

"Industrija raste i veoma je bitno zapošljavati radnike koji dobro poznaju proizvodnju marihuane", rekao je Džef Rajan, potpredsednik Vlade za rad s deonicama u Canopy Growth Corp. "Ostvarivanjem partnerstva s Univerzitetom Niagara edukovaćemo novu generaciju eksperata i pružiti im dobar početak na veoma kompetitivnom tržištu kroz nova razvijanja i prilike za napredovanje u karijeri."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka