Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mermerni grad u srcu centralne Azije: Dobro došli u Ašhabad

Negde pored sporednih i prašnjavih puteva centralne Azije, iz pustinje se uzdiže svetao i čist grad. Svojim mermerno belim zgradama, praznim širokim bulevarima i psihodeličkim svetlima, glavni grad Turkmenistana je vidno drugačiji ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kroz poslednju deceniju država je neverovatno napredovala zbog svojih resursa nafte i prirodnog gasa. Vlada Turkmenisana je od tada prosto sipala bogatstvo kako bi preuredila svoj glavni grad Ašhabad.

Neki opisuju Ašhabad kao hibrid između Las Vegasa i Pjongjanga. Sa svojim glatkim, memernim fasadama i neonskim svetlima, Ašhabad liči na Las Vegas i to posebno noću. Sa druge strane, veštački čist i nov izgled grada sa staljinističkim režimom, kojim vlada vodi ovu državu, podseća na Severnu Koreju. 

Turkmenistan je relativno bogata zemlja, ali njeno stanovništvo još uvek živi u kontrolisanom režimu koji nameće vlada.

Kako je postalo sve tako neobično?

Veliki zemljotres koji je pogodio Ašhabad 1948. godine je sravnio sa zemljom čitav grad ubivši skoro 110 hiljada ljudi, iako je Staljin odbio da prizna ovo i prijavio samo 14 hiljada mrtvih. Ašhabad je potom ponovo izgrađen u sovjetskom stilu. 

Turkmenistan je dobio svoju nezavisnot 1991. godine. Vođa Turkmenistana, Saparmurat Nijazov, odmah je izvršio pripremu planova za "zlatno doba Turkmenistana". Rezultat je bio potpuno nov grad sa mešanim, rasprostranjenim palatama, zlatnim kupolama, fontanama, neonsko osvetljenim spomenicima i staljinističkim državnim ministarstvima.

Da li vredi posetiti Ašhabad?

Turkmenistan je sedma najmanje posećena država na svetu, sa samo sedam hiljada turista godišnje. Mnogi putnici izbegavaju Turkmenistan zbog strogih pravila o vizama. Turističku vizu možete da dobijete jedino ako se pridružite turističkoj turi, a to znači veći trošak i ograničenu slobodu. Možete dobiti i prolaznu vizu, ali vam to daje tri do pet dana u zemlji.

Ašhabad ima međunarodni aerodrom koji je povezan sa mnogim gradovima u Evropi i sa Bliskim istokom, ali nije uopšte nije jeftin. Većina ljudi odlučuje da putuje preko Turkemnistana baš zbog toga što je teško dobiti vizu za ulazak u zemlju. Ali kada jednom upadnete u turističku turu, relativno je lako da dobijete poziv i vizu po dolasku.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka