Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arhitektonsko blago Kine: Zavirite u Tulou tvrđave, drevne domove kolektivnog stanovanja

Izgrađeni između 12. i 20. veka, zidovi ovih masivnih građevina mogu dostići visinu i do 20 metara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Provincija Fuđen na jugu Kine nikada neće privući toliko pažnje kao njene urbane “komšije” na severu i zapadu, regije koje su u svetu poznate po gradovima Šangaju i Guangdžou.

Ipak, priobalna pokrajina nudi fascinantan pogled na tradiocionalno kinesko nasleđe, sve veću retkost u ovoj zemlji koja se brzo razvija.

Među zanimljivim delovima istorije regije Fuđen ističu se tulou tvrđave - masivne, kružne građevine koje datiraju vekovima unazad. 

Pogledajte i Da li vam se dopada savremena kineska arhitektura?

Kineske tulou tvđave sagradio je Haka narod, podgrupa Hana koja je zalutala u južnu Kinu pre oko 2000 godina. Bilo je to doba kada su harali banditi, te su bile potrebne odbrambene strukture.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Kako bi popravili svoju situaciju, oni su počeli da grade masivne strukture koje bi mogle ne samo da se odupru napadačima, već bi takođe bile neverovatne održive mikro zajednice sa mestima za skladištenje hrane, prostorima za stoku, konacima, hramovima, oružarnicama, bunare za vodu, kao i jednostavne kanalizacione sisteme.

Nehumani uslovi života u Hongkongu: Unutar stanova veličine sanduka i kaveza (FOTO)

Ove spektakularne strutkure su građene od kamenih blokova ili češće od nabijene zemlje, a imaju zidove debljine i do dva metara i visine od tri do četiri spratova. Najveće kuće su pokrivale više od 40.000 metara kvadratnih, a nije neuobičajeno naići i na kuće sa više od 10.000 metara kvadratnih prostora, što je dovoljno za smeštaj do 80 porodica.

Danas postoji na hiljade tuloua širom južne Kine, ali samo 46 je pod zaštitom UNESCO-a i zvanično se zovu “Fuđen tulou”.

Pogledajte i Tvrđava u obliku zvezde čuva istoriju Holandije

Iako su se mnogi stanovnici odselili u modernije domove ili u veće gradove u potrazi za poslom, zadržali su pravo vlasništva nad svojim drevnim kućama. Tu se vraćaju tokom sezone odmora i praznika gde se porodično okupljaju. 

Poštujući obaveze prema zajednici čuvaju ovo arhitektonsko blago za buduće generacije.

Izgrađeni između 12. i 20. veka, zidovi ovih masivnih građevina mogu dostići visinu i do 20 metara.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka