Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neodoljiva životinja u bojama duge: Upoznajte indijsku džinovsku vevericu

Poznata i kao šukru, ova lepotica, koja se razmeće raznolikim bojama svog krzna, može da dosegne dužinu do jednog metra - mnogo više od istočne sive veverice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pored obične evropske veverice njena azijska rođaka koja se dugo krije u dolinama Indije izgleda poput džina, a njeno krzno je obojeno braon, crvenim, belim, ljubičastim, žutim ili narandžastim tonovima.

Ovo umetničko krzno može da pomogne indijskim vevericama dok se kriju na vrhovima drveća, što je velika prednost jer većinu svog života provode gore, trčeći preko grana, grickajući cveće, plodove, semenje, insekte i ptičija jaja. Njihovi dugi repovi, u obliku perja, im pomažu dok se klackaju na tankim granama, ili dok vise u potrazi za hranom. 

Pogledajte i Snimljena izuzetno retka bela veverica! (VIDEO)

Visoko iznad šumskog tla, one su izvan domašaja raznih predatora, a ako im vreba opasnost sa neba (od strane orlova), ove veverice u trenutku uplivaju u krošnje drveća, stapajući se tako sa prirodom.

Ovo prelepo stvorenje je državna životinja Maharaštre u Idniji. Ova oblast je takođe dom i jednom od 12 indijskih svetilišta posvećenim boginji Šivi. 

Saznajte i Kako izgleda svet iz perspektive jedne veverice? (VIDEO)

Svetiliše je osnovano osamdesetih godina prošlog veka, a od tada je porasla i populacija veverica. Džinovske veverice su se pojavile na popisima ugroženih životinja, ali je isto tako zabeleženo da se njihov broj povećao u svetilištu između 2015. i 2016. godine. Istraživači su pregledali gnezda veverica na obližnjim stablima i ustanovili da 2145 jedinki obitava u krošnjama. Svaka veverica može da napravi čak osam gnezda, tako da je u popisu iz 2017. godine izračunato više od 22 hiljade gnezda.

Kao dodatni podsticaj broju životinja u divljini, zoološki vrt i istraživački centar Rašiv Gandi, pokrenuli su napore za gajenje ovih veverica u julu 2018. godine. Uskoro može postojati više ovih živopisnih stvorenja nego ikad.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka