Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je uragan Florens veoma opasna oluja?

Nije slučajno to što okeani proizvode sve intezivnije oluje odjednom. Period od kraja avgusta do oktobra je vrhunac sezone uragana kada su uslovi pogodni za stvaranje savršene oluje, iako se smrtonosni uragani mogu formirati tokom ...

  Izvor: Foto: Reuters/Nasa

Oluje koje pogađaju istočnu obalu Sjedinjenih Država uglavnom su najjače kada potiču sa obala Afrike, kaže Džoel Klin, meteorolog pri Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu.

"Svaki put kada dolaze iz Afrike, imaju dve nedelje za sakupljanje tople vode kako bi se izgradili", kaže Klin.

Kako se uragani formiraju?

Površina tipičnih oluja niskog pritiska naginje ka hladnom vazduhu, ali se uragani formiraju drugačije. 

Saznajte i Uragani: kako nastaju divovske oluje

"U uraganu ne postoji hladan vazduh. Više se gradi kao dimnjak", kaže Klin.

Dok vazduh ulazi u uragan sa donje strane, izlazi sa gornje. Ako je strujanje vetra jako, uragan se naginje, čineći da se topao vazhu probije kroz uragan i na taj način oslabljuje oluju. Kada je strujanje vetra slabo, uragan ostaje usresređen i efikasnije prolazi kroz topli vazduh.

Pročitajte i U budućnosti sve češći razorni uragani

Klin kaže da je uragan Florens suočen sa jakim strujanjem vazduha, ali ipak je u mogućnosti da održi svoj centar za cirkulaciju.

Opasna oluja

Uragan Florens je ostao snažan zato što je na svom putu naišao samo na nekoliko kopnenih masa koje su mogle da uspore napredak oluje. To znači da kada se Florens sruči na kopno, učiniće to neverovatnom snagom sa velikom količinom padavina.

Zbog toga što se Florens pokreće toplim vazduhom, u mogućnosti je da nosi više vode sa sobom - topao vazduh zadržava više vode od hladnog vazduha. Klin napominje da vazdušne struje koje dolaze sa planinskog venca Apalači mogu dovesti do povećanih padavina kada se pomešaju sa olujnim uslovima.

Otkrijte i Odakle potiču uragani?

"Uragan Florens može doneti velike padavine i duboko iza obale", kaže Klin i dodaje da u unutrašnjim predelima odroni mogu postati glavna pretnja.

Sezona uragana na Atlantiku traje do 30. novembra. Očekuje se od jednog do četiri većih uragana, ali za sad, Florens je prvi.

Izvor: nationalgeographic.co.uk

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka