Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u pećine u kojima žive čitave zajednice ljudi

Vekovima unazad stanovnici španskog sela Gvadiks žive u kućama koje su ukopane u pećine ispod zemlje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pećine su dugo pružale skrovišta ljudima širom sveta. U južnoj Španiji, kamene formacije su u početku služile kao zaštita od jakih oluja i od životinja grabljivica. Kasnije su poslužile za zaštitu od religioznih i rasnih progona. Sada su ove strukture dom jedinstvenim, tihim, ponosnim zajednicama koje su zamenile savremeni život za mirnu usamljenost planine.

Možda će vas zanimati i:

Za čileansku fotografkinju Tamaru Merino, koja fotografiše stanovnike pećina širom sveta, to je istorijska i surova veza između prirode i njenih žitelja. "Oduvek me je fascinirao način kojim se ljudi odnose prema zemlji i životnoj sredini i kako to utiče na njih", kaže Merinova.

U drugom delu njenog tekućeg projekta - od kojih je prvi odveo u australijski grad opala Kuber Pedi (Coober Pedy) - Merino je provela dve nedelje u španskoj Andaluziji kako bi dokumentovala priče o onima koji žive u pećinama u ovoj oblasti. "Najvažnije mi je bilo da nemam nikakve predrasude", kaže ona. "Volim da sedim sa ljudima i slušam njihove priče".

U gradiću Gvadiks, u istočnom delu provincije Granada, domu oko 2000 podzemnih kuća, pronašla je stanovnike koje nastavljaju poljoprivredni život kakav postoji već 500 godina.

"Oni i dalje žive sa životinjama u pećinama", kaže Merinova.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Dalje duž doline Sakromonte, pećine su ušuškane iznad grada Granada, koji je tačka mešanja kultura i etničkih zajednica. Na izolovanijoj teritoriji, u gornjoj regiji planine, uglavnom se nalaze nezakoniti stanari, a mnogi od njih su doseljenici bez dokumenata. U međuvremenu, donji deo je uglavnom dom legalnih stanovnika koji su prihvatili pećinski život zbog ekoloških i kulturoloških razloga, kaže Merinova.

Sakromonte je rodno mesto španskog flamenka, plesa koji je nastao u španskim gitano ili romskim zajednicama. Mnogi članovi zajednice, poput Enrika Amaja, i dalje žive u pećinama zbog poštovanja svoje kulture.

"Rođen sam u pećini sa životinjama i zverima", kaže Amaja, čija porodica živi u pećinama Sakromontea već šest generacija. Njegovi preci su bili tvorci zambra flamenka, prvi put izvedenog u tim pećinama pre više od 500 godina.

Amaja je počeo da pleše sa samo tri godine. Za njega, izvođenje flamenka i recitovanje gitano poezije, na ovom mestu punom lične istorije, stvara moćnu konekciju sa svojim precima. "Osećaj je čist i svež", kaže on. "To je kao da odete ispod vodopada u četiri ujutru i stavite glavu unutar vode".

Tokato Lopez je takođe stanovnik pećine - njegova porodica živi u pećinama Gvadiksa četiri generacije. Pećine pružaju sklonište od nepodnošljive letnje vrućine, ali što je važnije, pružaju osećaj duboko ukorenjene zajednice. Uprkos odrastanju  u siromaštvu - on bi sa svojom sestrom hodao do grada udaljenog oko četiri kilometra kako bi prosili za hranu - ima čvrstu privrženost prema svojoj kući. 

"Veoma sam ponosan što sam iz pećine i što još uvek živim u pećini", kaže otac četvoro dece i dodaje: "Umreću u pećini".

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka