Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Depopulacija Španije: "Mi smo jedine budale koje su ostale" (FOTO)

Više od 30 godina, Huan Martin Kolomer i njegova žena Sinforosa Sančo žive sami u selu na istoku Španije koje je nekada brojalo više od 200 stanovnika.

  Izvor: Foto: Reuter/Susana Vera

“Svi su otišli, mi smo jedine budale koje su ostale”, šali se Sinforosa dok sedi na stepenicama ispred ružičaste građevine koja je nekada bila škola za dečake.

Smešteno u dolini na severoistoku regije Aragon, gde se polen preliva preko borova koji se sve više šire preko nekada obradivog zemljišta, selo La Estrelja (“zvezda”) je u centru “populacijske pustinje”.

Vićente, Huanov i Sinforosin sin, je poslednje dete koje je odrastalo u selu. Školu je pohađao u susednom selu, ali je učiteljica ubrzo dala otkaz, pa je škola zatvorena.

Pogledajte i Uslovi kao u srednjem veku: Trešnjica - zabačeno selo bez puta, kupatila i sa kućama od blata

“Kada nema dece, nema ni života”, kaže Huan Martin (84).

“Nikada nismo imali telefonsku liniju, a signal za mobilne telefone se može uhvatiti jedino na groblju”, objašnjava Sinforosa koja je nedavno napunila 85 godina.

Mobilni telefoni, internet i striptiz barovi: Drugo lice Butana, "najsrećnije" zemlje na svetu

Iako imaju kuću u gradiću Viljafranka gde stanuje njihov sin sa porodicom, Huan i Sinforosa tvrde da im ne nedostaje društveni život. 

“Odrastali smo u samoći i to nam se dopada”, kaže Huan koji ipak ne očekuje da će iko nakon njih poželeti da živi na taj način. “La estrelja će umreti sa nama.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka