Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galička svadba - tradicionalno venčanje na makedonski način

U planinama severozapadne Makedonije nalazi se Galičnik - malo selo u kome se održava veliki festival po imenu Galička svadba, koji na jedinstven način čuva tradiciju i povezuje potomke nekadašnjih žitelja ovog sela.

  Izvor: Foto: Reuter/Ognen Teofilovski

Nedelja je svanula. Mladoženja je sa deverom, prijateljima i kumovima krenuo u šumu kako bi objavio poziv za kraj ceremonije. Njegova grupa i on nose narodnu nošnju koju karakterišu teške tunike i bele vunene pantalone. Prate ih muzičari koji duvaju u drvene rogove i udaraju bubnjeve. Ovo je samo jedna od scena Galičke svadbe.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Galička svadba, 1930. godina, Foto: Wikimedia Commons

Galička svadba kao dvodnevni festival, sabor i masovno okupljanje datira od početka 20. veka. Njegova prvobitna svrha bila je jednogodišnje okupljanje Galičana koji su rodno selo napustili u potrazi za boljim životom. Svake godine sredinom jula, tokom vikenda koji je kalendarski najbiliži slavi Sveti Petar, Galičani iz svih delova Makedonije i njihovi potomci bi se sakupljali u selu kako bi slavili svoje pretke, tradiciju, Svetog Petra (zaštitnika sela) i kako bi pronašli svoje buduće supružnike.

Povezane vesti

Iako se način upoznavanja budućih bračnih drugova vremenom promenio, festival nije izgubio nit sa prošloću. Današnji verenici se tokom festivala mogu venčati uz uslov da dokažu svoje galičansko poreklo. Time festival u isto vreme čuva svoju autentičnost i pruža mladencima jedinstvenu priliku da važan događaj u životu proslave na tradicionalan način u selu koje ih spaja sa njihovim korenima.   

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Galička svadba, 1930. godina, Foto: Wikimedia Commons

Galička svadba ima nekoliko važnih etapa. Ceremonija počinje u petak veče momačkom večeri na koju su pozvani svi, uključujući i mladu. Potom se, od subote ujutru do crkvene ceremonije u nedelju, dešava niz običaja. Neki od njih su tradicionalni ples maldoženjine majke, odlazak mlade sa sa krčagom na tri česme, ugoščavanje provodažija, kao i “uzimanje” mlade iz njenog doma i ispraćanje muzičara.

Povezane vesti

Galička svadba, pored toga što oživljava stare običaje i tradiciju, ima veliki značaj za život i postojanje sela koje pre i posle festivala broji svega nekoliko stanovnika. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka