Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arhitektonsko čudo iz perioda Hladnog rata: Unutar ruševine koja je bila sedište bugarske Komunustičke partije (VIDEO)

Tri sata od Sofije, u samom srcu centralnih Balkanskih planina, nalazi se spomenik na Buzludži, poznatiji kao “bugarski NLO”.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bugarska komunistička partija je 11. marta 1971. godine odlučila da napravi najveći spomenik partije kako bi se obeležila 90. godišnjica osnivanja socijalističkog pokreta u Bugarskoj. 

Zbog svog istorijskog značaja za lokaciju izgradnje izabran je vrh Hadži Dimitar (staro ime Buzludža). Naime, na tom mestu je 1891. Godine političar Dimitar Blagoev osnovao prvi socijalistički pokret u Bugarskoj.

Pogledajte i Komunistički bunkeri u Albaniji žive novim životom

Izgradnja je započeta 23. januara 1974. godine, a u njoj je učestvovalo 6000 umetnika, skulptora i vajara. Svečana sala sa hodnicima napravljena je da podseća na rimski hram Panteon, ali je šira za 20 metara. 

Spomenik se sastoji od dva dela. Prvi deo je svečana sala sa hodnicima, a drugi deo je toranj sa dve zvezde petokrake koji je vezan za nju. Te dve zvezde su najveće na svetu veličine 12 metara. One su izrađene u Kijevu od crvenog stakla i obe su teške po 3,5 tone, a njihova cena iznosila je 900,000 leva (današnjih 2,250,000 dolara). Kada zasijaju mogle su da se vide na severu sve do granice sa Rumunijom, a na jugu do granice sa Grčkom. 

Pogledajte i Od sjaja do oronulosti: 34 godine od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Sedamdeset metara visok spomenik, čija je izgradnja trajala sedam godina, svečano je otvoren 1981. godine na 1441 metar nadmorske visine. 

Ipak, padom komunizma u Bugarskoj 1989. godine, spomenik je prestao sa radom. Danas je napušten, a zgrada je usled loših klimatskih uslova i neodržavanja u ruševnom stanju.

Tri sata od Sofije, u samom srcu centralnih Balkanskih planina, nalazi se spomenik na Buzludži, poznatiji kao “bugarski NLO”.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka