Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni telefoni, internet i striptiz barovi: Drugo lice Butana, "najsrećnije" zemlje na svetu

Gotovo decenijama, Butan nije imao televizijske prijemnike, semafore, ni mobilne telefone, a mogao se pohvaliti i kulturom koja se jedva menjala tokom vekova. Međutim...

  Izvor: Foto: Reuters/Cathal Mcnaughoto

Danas je slika ovog jedinstvenog kraljevstva u podnožju Himalaja malo drugačija - glavni grad Timpu prepun je kafića, dok sve više mladih slobodno vreme provodi u internet kafeima igrajući nasilne video igrice.

Iako još uvek nema saobraćajnog svetla, budući da su stanovnici glasno protestvovali kada su vlasti nameravale da stave jedan semafor, činjenica je da se ova izolovana budistička zemlja sve više menja, a uz promene dolaze i svi problemi savremenog sveta.  

U neobičnom noćnom klubu, 38-godišnja Laden, razvedena majka dvoje dece, pleše do ponoći uz pesme koje gosti izaberu, uglavnom neke od tradicionalnih narodnih.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Nisam srećna, a nisam ni tužna. Jednostavno nemam drugog izbora", kaže Lidan, koja se, kao i hiljade njenih sunarodnika, bori da sastavi kraj s krajem.

Sreća je jedan od glavnih prioriteta nacionalne politike u Butanu, međutim, Laden, koja zarađuje 125 dolara mesečno, nije baš najbolji primer.

"Živim u vrlo malom stanu, a sebi i deci jedva mogu da priuštim hranu i garderobu."

Vukući zemlju snežnih planina, šuma reka i čistog vazduha u savremeni svet, znaci promena se mogu videti na svakom koraku. 

Dimnjaci raznih građevina prostiru se širom zemlje, a ogromna Budina statua od bronze i zlata koja komanduje ulazom u Timbu dolinu sada deli prostor sa modernim telekomunikacionim tornjevima.

Na gradskim ulicama, pa čak i na selu, farmerke su postale podjenako nošen odevni predmet kao i tradicionalne butanske haljine.

Ekonomija Butana, vredna 2,2 milijarde dolara, nastavlja da se zasniva na poljoprivredi, ali mobilni telefoni i televizori su prisutni svuda, čak i u dolini Phobjikha, turističkoj meki koja je udaljena sedam sati od glavnog grada.

Povezane vesti

"Deca provode više vremena na svojim mobilnim telefonima umesto da uče", kaže Ap Dov (43), poljoprivrednik koji se takođe požalio i na rastuće nasipe smeća pored puta.

Ipak, specifičnost Butana je to što je i dalje relativno nedostupan za turiste, ali ne zbog udaljenosti, već zato što je ekološki svesna vlada Butana odlučila da ograniči turističke aktivnosti. Naime, za razliku od Tajlanda ili neke druge zemlje Južne Azije, Butan je u potpunosti okrenut visokokvalitetnom (čitajte: prilično skupom) turizmu i ekoturizmu.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka