Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Mauzolej kralja svetlosti, jedna od najlepših džamija na svetu (FOTO)

Autor Staša Miljković
Autor Staša Miljković

Šah Čerag, što u prevodu znači Kralj svetlosti, poznata je i kao smaragdna džamija i jedno je od tri najvažnija mesta hodočašća u Iranu.

Izvor: Foto: Profimedia

U iranskom gradu Širaz, gde je rođen jedan od najčuvenijih persijskih pesnika Hafiz, nalazi se impresivna džamija Šah Čerag, poznata kao Smaragdna džamija ili Mauzolej kralja svetlosti koji čuva grobove braće Ahmeda i Muhameda.

Izgrađena u 12. veku, džamija Šah Čerag jedno je od tri najvažnija mesta hodočašća u Iranu. 

Pogledajte i Velika džamija u Meki

Ahmed i Muhamed, sinovi šiitskog imama Muse al-Kazima, izbegli su u Širaz nakon što je Abasidska dinastija izvršila progon šiitskih muslimana u 10. veku. Prema predanju, jedan putnik uočio je u daljini jaku svetlost i uputio se ka njoj. Kad je stigao, primetio je osvetljeni grob i u njemu telo u oklopu koji emituje tu svetlost. Na ruci pokojnika nalazio se prsten na kojem je bilo zapisano: Ponos pripada Bogu, Ahmed, sin Musin. Grob, koji je pripadao Ahmedu i Muhamedu, ubrzo je postao mesto hodočašća šiitskih muslimana.

Pogledajte i Veličanstvena arhitektura: 7 najlepših tavanica na svetu

Ova velelepna građevina čuvena je po zlatnim minaretima, tornjevima s čijeg "balkona" mujezin poziva muslimane pet puta dnevno na molitvu, i mozaicima, a njena unutrašnjost je krajnje impresivna.

Zidovi i svodovi dekorisani su milionima staklića koji obasipaju svetlost na sve strane. 

Vrata su prekrivena pločama od srebra, a lusteri su od kristala, pa unutrašnjost džamije podseća na kristalnu dvoranu.

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka