Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Herman Roršah, psihijatar koji je otkrio kako funkcioniše ljudski um

U jednom švajcarskom gradiću psihijatar Herman Roršah 1917. godine počeo je pažljivo da razliva boju po karticama da bi proučio kako funkcioniše ljudski um. Pitajući ljude šta vide, uočio je korelaciju u odgovorima pacijenata sa ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Prvobitnih deset Roršahovih kartica s mrljama publikovano je 1921. godine, godinu dana pre njegove smrti. Nakon što su stigle u Čikago, brzo su se raširile po Sjedinjenim Državama kao popularni test ličnosti. U drugoj polovini prošlog veka trendovi poput frojdovske analize izgubili su popularnost, a ovaj test je postao sinonim za pseudonauku.

Saznajte i Šta je to što ljudski mozak čini jedinstvenim?

Otvoreni stil Roršahovog testa postao je kontroverzan tokom 1960-ih. „Ljudi ne shvataju da je reč o tome kako vidite, a ne šta vidite”, kaže Serls.

Kritičari su zahtevali moratorijum na njegovu upotrebu. Međutim, jedna značajna studija koju je objavilo Američko udruženje psihologa utvrdila je da je on efikasniji u postavljanju dijagnoze mentalnih bolesti nego što se ranije mislilo.

Roršahove kartice i redosled kojim se one pokazuju pacijentima nikada nisu promenjeni. Da bi očuvali njihovu korisnost kao alatke za postavljanje dijagnoze, psiholozi ne žele da se one pokazuju izvan kliničkog ambijenta. S tim izazovom se suočio Demion Serls dok je pisao „Mrlje od mastila”, prvu Roršahovu biografiju. 

Pogledajte i 10 neverovatnih fenomena ljudskog uma

Bez obzira na naučnu raspravu, Roršahov test je ostavio trag u američkoj kulturi. Ovih deset mrlja verovatno su „najviše analizirane slike XX veka”, kaže Serls.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka