Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hodnicima napuštenih pionirskih logora (FOTO)

Zaboravljene igračke, oštećeni zidovi i zapuštena priroda čuvaju uspomene na sovjetske kampove kroz koje je u prošlom veku prošlo oko 10 miliona dece.

 Izvor: Foto: Profimedia

Mnogi odrasli u današnjoj Rusiji i dalje nostalgično uzdišu prisećajući se pionirskih logora iz svoje sovjetske mladosti. 

Prvi pionirski logori organizovani su još početkom dvadesetih godina prošlog veka, ali su oni više ličili na izviđačke kampove sa šatorima. Pravo pionirsko logorovanje, u kome su decu predvodili mladi instruktori i vaspitači, organizuje se od 1925. godine.

Unutar napuštenog grada: Kako izgleda Černobilj 31 godinu nakon najveće nuklearne katastrofe u istoriji

Glavni cilj pionirskih logora je bilo stvaranje ideološki dobro "potkovanih" članova socijalističkog društva i graditelja socijalizma. Međutim, to nije razlog zbog kojeg se bivši pioniri s tolikom ljubavlju prisećaju logorovanja.

Naime, to su bila najbolja mesta za odmor dece, gde su sport i zdravlje uvek bili na prvom mestu. 

Ostrvo kuge, malih boginja i antraksa: Vozdroženija, jedno od najsmrtonosnijih mesta na svetu

Danas niko ne zna koliko je bilo pionirskih kampova u Sovjetskom Savezu. Aktivisti projekta "Napušteni dečji pionirski kampovi" tvrde da ih je 80-ih godina prošlog veka bilo oko 40 hiljada. Danas ih je, prema podacima aktivista, ostalo svega dve hiljade, ali su dečju graju i igru zamenile ruševine. 

Neke od njih imaju privatne vlasnike, kao i čuvare koji stražare nad mračnim hodnicima dok vlasti ne odluče šta će se dogoditi s napuštenim kompleksima. 

Zaboravljene igračke, oštećeni zidovi i zapuštena priroda čuvaju uspomene na sovjetske kampove kroz koje je u prošlom veku prošlo oko 10 miliona dece.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka