Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berlin: Struja iz domaće radinosti

Ukoliko želite da vidite kako se može proizvesti struja baš na mestu gde je potrebna, popnite se liftom na vrh jedne stambene 12-spratnice u Berlinu.

 Izvor: Foto: Printscreen

Tekst Struja iz domaće radinosti je objavljen u rubrici Kompas u Ng Srbija u junu 2017. godine 

Tu ćete zateći impresivan pogled na ovaj nemački grad, ali i nešto iznenađujuće – krovnu vetroturbinu. Prekrivene solarnim pločama, isturene konzole sistema WindRail štrče preko krovne ivice. Vetar naleće na tu stranu zgrade i pokreće rotore u trokrakoj vetroturbini.

Konstruktori i inženjeri već odavno žude da naprave efikasnu gradsku vetroturbinu. Uostalom, gradovi koriste 75 odsto energije koja se proizvodi širom sveta i stvaraju 60 odsto emisija ugljen-dioksida, prema procenama Programa Ujedinjenih nacija za ljudske naseobine (UN-Habitat), koji promoviše izgradnju održivih urbanih područja.

Saznajte i U Škotskoj počela izgradnja prvog plutajućeg vetroparka na svetu

Međutim, na krovovima velikih zgrada obično nema dovoljno prostora za postavljanje standardnih sistema obnovljive energije, kaže Sven Keler, jer je „unutrašnji krovni prostor već iskorišćen za postavljanje mnogih drugih uslužnih instalacija”. Zbog toga je Keler, 39-godišnji švajcarski ekonomista i inženjer koji je razvio prototip WindRail vetroturbine, smestio opremu na ivicu krova, gde može sakupljati kako energiju vetra, tako i solarnu energiju.

Ovaj uređaj u Berlinu, pilot-projekat kompanije Anerdgy koju je Keler osnovao, u funkciji je od oktobra prošle godine. Uz optimalne vetrovite uslove, svaki WindRail modul sposoban je da godišnje proizvede najmanje hiljadu kilovat-časova struje – što je dovoljno za oko 500 programa mašina za pranje veša. Struja proizvedena na krovu ove berlinske stambene zgrade koristi se za pokretanje njenih liftova, osvetljenje i ventilaciju. 

Međutim, uslovi za rad turbina mogu da budu komplikovani. Brzina vetra je manja u gradovima nego u ruralnim područjima, a pravac vetra je mnogo manje predvidljiv. „Razlike u geometrijskom rasporedu zgrada uvek će uticati na kretanja vetra”, kaže Keler. Da bi jedan WindRail uređaj efikasno radio, mora biti instaliran na zgradu koja je visoka bar osam metara. Što je zgrada viša, veća je brzina vetra – a samim tim je veća i količina energije stvorene za ljude koji žive u toj zgradi. 

Ukoliko želite da vidite kako se može proizvesti struja baš na mestu gde je potrebna, popnite se liftom na vrh jedne stambene 12-spratnice u Berlinu.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka