Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NG foto-žurnal: Slovenska mitologija

Znanje koje postoji u vezi sa staroslovenskom mitologijom nepotpuno je i puno neobjašnjenih fenomena, što nam je dalo dovoljno prostora da iskažemo naše viđenje i upotpunimo sliku o ovoj magijskoj kulturi...

  Izvor: Foto: Marko Stamatović

Foto-žurnal Slovenska mitologija je objavljen u NG Srbija u julu 2017. godine.

Ovaj foto-esej doneo je magazinu National Geographic Srbija priznanje Best edit za najbolju lokalnu produkciju, u konkurenciji svih međunarodnih redakcija ovog prestižnog časopisa.

U ovo doba brzog življenja, reklama i blokbastera, oživljavanja raznih likova grčke i nordijske mitologije, pretočenih u superheroje stripova i novela, polako, ali sigurno, gubimo kontakt s jednim misterioznim i magijskim svetom koji je prožimao našu prošlost i kroz tradiciju, iako neprimetno, aktivno prožima našu sadašnjost.

Od Pramraka do Prajajeta, od Svaroga do Peruna, divova, patuljaka i Drveta sveta – sve su to delovi jednog univerzuma koji je vladao životima naših predaka i koji i danas postoje u tragovima u našem svakodnevnom životu. Možda najlepše objašnjenje slovenske mitologije, koje sam pročitao nedavno, nastalo je iz pera Marije Puceljević, koja je naziva „našom zapostavljenom magijom verovanja”.

I danas postoje veliki neotkriveni delovi mitologije starih Slovena, na temeljima nekih arheoloških nalaza i starih zapisa hroničara može se dobiti samo nepotpun uvid u mnogobožačku religiju Slovena čiji koren seže u III milenijum pre naše ere. Svi ti „nedostaci” daju još tajanstveniju crtu veoma bogatoj staroslovenskoj kulturi, koja vas jednostavno uvlači u svoje naručje. Ni ja joj nisam odoleo. Osetio sam potrebu da se na neki način usudim i pokušam da kroz svoja viđenja upotpunim sliku o veličanstvenom svetu slovenske mitologije jer jedino kroz ta saznanja možemo shvatiti neverovatnu raznolikost i dubinu nečega što nazivamo kulturnim nasleđem srpskog naroda. 

Znanje koje postoji u vezi sa staroslovenskom mitologijom nepotpuno je i puno neobjašnjenih fenomena, što nam je dalo dovoljno prostora da iskažemo naše viđenje i upotpunimo sliku o ovoj magijskoj kulturi...
Izvor: YouTube

Fotograf Marko Stamatović je saradnik našeg časopisa i osnivač festivala Fotorama. Živi i radi u Kragujevcu.

Fotografije možete da pogledate u našoj foto-galeriji...

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka