Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompas meduze u Bokokotorskom zalivu (VIDEO)

Meduze… Tako graciozne, elegantne, različitih boja i oblika. Njihovi pokreti izuzetno podsećaju na podvodni ples. Pravi su ukras mora, okeana i ponekog jezera. Ali ako se poremeti lanac ishrane mogu da postanu i nevolja za određenu ...

  Izvor: Foto: Ivana Orlović Kranjc, MARES ambasador

Pošto su poslednjih decenija zabeležene veće pojave meduza i drugih želatinoznih organizma u celom svetu, sve veća pažnja se posvećuje baš ovoj grupi stanovnika mora, kako zbog njihovog uticaja na ribarstvo i akvakulturu tako i zbog uticaja na ljudsko zdravlje. Želatinozni organizmi imaju važnu predatorsku ulogu u lancima ishrane.

Neke vrste se direktno hrane jajima i larvama riba. Na taj način mogu ograničiti njihov rast i razvoj i direktno uticati na riblji fond. Prirodni predatori meduzama su morske kornjače (pretežno kožasta kornjača) i riba bucanj (Mola mola) kojih u crnogorskim vodama nema u dovoljno velikom broju da bi mogle uticati ili pak regulisati njihovu brojnost.

Meduze se u većem broju javljaju tokom proleća jer se tada masovno razvijaju bespolno – pupljenjem. Iz njihovih za morsko dno pričvršćenih polipa se za kratak vremenski period razvijaju velike populacije vrste.

Redak fenomen:Kako su slatkovodne meduze iz Kine dospele u jezera u Srbiji?

Smatra se da čak 95 odsto jedinki ugine nakon dostizanja polne zrelosti. Određeni broj jedinki ne doživi polnu zrelost zbog svoje preosetljivosti na morske struje. Tokom letnjih meseci opstaju samo pojedinačni primerci.

Meduze nisu retka pojava u Bokokotorskom zalivu, a ciklično se mogu javiti na svakih nekoliko godina. Chrysaora hysoscella, poznata i kao „Kompas“ meduza, u velikom broju se javljala i 2014. godine. Odrasle jedinke mogu narasti i do 40cm u prečniku zvona, a do 2 metra dužina kraka. Na njihovim obodnim kracima nalaze se žarne ćelije te ova vrsta spada u grupu potencijalno opasnih meduza. 

Meduze… Tako graciozne, elegantne, različitih boja i oblika. Njihovi pokreti izuzetno podsećaju na podvodni ples. Pravi su ukras mora, okeana i ponekog jezera. Ali ako se poremeti lanac ishrane mogu da postanu i nevolja za određenu sredinu.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka