Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lastavičje gnezdo, dvorac na litici iznad Crnog mora

Nekada je na ovom mestu, na litici Aurora visokoj 40 metara, stajala mala drvena koliba. Ovo je priča o magičnom dvorcu u Gaspri na Krimu.

  Izvor: Foto: ProfimediaArh-sib / Shutterstock.com

Originalna struktura građevine koja se nalazila na ovom mestu je bila mala drvena koliba koja je izgrađena po nalogu ruskog generala oko 1895. godine.

Međutim, drvena koliba je menjala vlasnike, pa je tako nakon nekoliko godina od izgradnje prešla u posed carskog lekara A. K. Tobina da bi uskoro ponovo promenila vlasnika i prešla u ruke barona Jozefa fon Štigela. On je srušio originalnu strukturu i zamenio je dvorcem u neogotskom stilu koji na ovom mestu stoji i dan-danas. 

Iako se arhitektonski klasifikuje kao dvorac, nije u pitanju dvorac u pravom smislu te reči. Lastavičje gnezdo nije bilo izgrađeno za odbranu, već više za pokazivanje i bez praktične namene. 

Čim ugledate ovaj dvorac, teško je da se ne divite njegovoj strukturi. Sagrađen je na ivici litice s delovima balkona i dvorišta koji se protežu izvan stena, bukvalno viseći u vazduhu.

Pogledajte fotografije:

Ceo dvorac izgleda kao da bi svakog momenta mogao da se sruši u more. S druge strane, kad je 1927. godine region pogodio snažan zemljotres, Lastavičje gnezdo je uspešno preživeo iako je na steni na kojoj je izgrađen napravljena ogromna pukotina. 

Zbog toga je Lastavičje gnezdo bilo zatvoreno više od 4 decenije.

Renoviranje zgrade je započeto 1968. godine kako bi mogao da se osposobi za život ili makar za posetioce. 

Velika betonska ploča je postavljena u litici kako bi se sanirala pukotina nakon zemljotresa.

Italijanski restoran je 1975. godine otvoren u zamku, a zahvaljujući inspirativnom izgledu njegove zidine su korišćene za setove brojnih sovjetskih filmova.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka