Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rat koji je promenio Srednji istok: 50 godina od Šestodnevnog rata

Arapsko-izraelski rat u junu 1967. godine, poznat i kao Šestodnevni rat, radikalno je promenio mapu Srednjeg istoka.

  Izvor: Jevreji se mole na Zapadnom zidu Starog grada u Jerusalimu tokom Šestodnevnog rata 9. juna 1967 (s

U nedeljama pre juna 1967. godine, tenzije sa Egiptom su postale opasno pojačane. U reakciji na mobilizaciju egipatskih snaga duž izraelske granice na poluostrvu Sinaj, Izrael je pokrenuo preventivne iznenadne vazdušne napade protiv egipatskih aerodroma uništavanjem skoro cele egipatske avijacije.

Istovremeno, Izraelci su započeli kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze i na Sinaju, koja je iznenadila Egipćane. Nakon početnog otpora, egipatski lider Gamal Abdel Naser je naredio evakuaciju Sinaja. Izraelske snage požurile su ka zapadu u potrazi za Egipćanima, naneli su im teške gubitke i osvojile Sinaj. 

7 neobičnih ratovaNa današnji dan, Australija je zaratila s emuom

Između 5. i 10. juna, Izrael je pobedio Egipat, Jordan i Siriju i okupirao egipatsko poluostrvo Sinaj, pojas Gaze, Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i sirijsku Golansku visoravan. 

Nakon šest dana, 11. juna je potpisan prekid vatre. Arapske žrtve su bile daleko teže od izraleskih: manje od hiljadu Izraelaca ubijeno je u odnosu na više pd 20.000 iz arapskih snaga.

Iako se Izrael povukao sa Sinaja i Pojasa Gaze, Golanska visoravan i istočni Jerusalim su mu pripojeni, a Zapadna obala je i dalje okupirana od strane jevrejske države.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka