Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Tigrovo gnezdo, najveća turistička atrakcija Butana

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Paro Takcang, mali hram koji „visi“ na strmoj strani planine pruža neverovatan pogled na dolinu Paro i otkriva legendu o Padmasambhavi, koji se u ovim krajevima smatra svetim koliko i Buda.

Izvor: Foto: Profimedia

Paro Takcang, poznat i kao Tigrovo gnezdo se nalazi na strani strme planine 900 metara iznad doline Paro u Butanu, predstavljajući najveću turističku atrakciju u ovoj azijskoj zemlji do koje mogu da stignu samo hrabri.

Još je budistički guru Padmasambhava u VIII veku pričao da je meditirao u Tigrovom gnezdu, što je veoma značajno budući da je on raširio tantrički budizam po Butanu i Tibetu i smatra se svetim skoro kao Buda u ovim predelima.

Prema legendama, Padmasambhava je sleteo na područje ovog manastira na leđima letećeg tigra, koji je jednom bio njegova ljubavnica na Tibetu.

Njegov dolazak je doneo budizam u Butan, a njegovo četvoromesečno meditiranje u pećini na mestu gnezda tigrova je pokorilo sve demone u zemlji.

Ako želite da posetite ovaj hram, spremite se na dvosatno penjanje nesigurnim putevima. Ali svakim korakom dalje svedočićete prelepom pogledu na dolinu Paro.

Pročitajte još i:

Jedna od 10 najopasnijih građevina na svetu: Viseći hram u Kini star 1.500 godina

Jedina zemlja na svetu u kojoj postoji Ministarstvo sreće

Srednjovekovni podzemni grad isklesan u stenama: Vardžija, blago kraljice Tamar

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

Najnovije

Priroda

Nauka