Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoz budućnosti: putovanje kroz vakuumsku cev

Preokret u istoriji vakuumskih cevi dogodio se 2012. godine kada je Ilon Mask predstavio svetu ideju hiperlupa kao novog vida transporta budućnosti

 Izvor: Student sa tehnološkog univerziteta u Delftu proverava kapsulu pre testiranja Foto: Profimedia

Današnji inženjeri, među kojima je najpopularniji Ilon Mask, inovator i jedan od onih milijardera koji sebi isplaćuju platu od jednog dolara, svojim idejama za superbrza vozila vraćaju vakuumske cevi u fokus istraživanja. Vakuumske ili pneumatske cevi postoje od 19. veka. Korišćene su stotinak godina za transport malih predmeta, nakon čega su skoro skroz izašle iz upotrebe.

Za razliku od cevi koje prenose tečnost ili gasove, kroz pneumatske cevi putuju čvrsta tela. Glavni princip po kome one rade jeste razlika u pritisku. Ova razlika omogućava da se stvori moćna sila koja pokreće kapsulu unutar cevi. Prostije pneumatske cevi imaju dva ventila koja se zatvaraju, na čijem se svakom kraju nalazi po jedna komara i uređaj sa motorom koji može da povlači vazduh i na taj način stvori delimičan vakuum, koji omogućava pomeranje kapsule.

Kako razlika u pritisku može da pokreće materiju, vrlo jednostavno se vidi kada pijemo sok na slamčicu. Uvlačenje vazduha stvara nizak pritisak na jednom kraju, usled čega dolazi do pomeranja tečnosti ka drugom kraju slamčice u čaši koji se nalazi na višem pritisku.

Kroz istoriju, vakuumske cevi su prenosile poštu u mnogim svetskim metropolama. Od 1850. godine u Londonu se ovim putem dnevno isporučivalo i po 32.000 pisama. U Njujorku je ovakav vid slanja pošiljki otpočeo 1867. kada je prva kapsula uspešno prenela Bibliju, američku zastavu i kopiju ustava.

Širenjem gradova nakon svetskih ratova, takav način rada pošte je uglavnom nestao, jer su bili pootrebni komplikovaniji sistemi koji bi imali pregrade, grananja i raskrsnice. To je bilo mnogo teže za održavanje, a i mogućnost za grešku je bila ogromna, pa je neizmerno jednostavnije bilo upotrebiti automobil za prenos pošiljki.

Nepotpuno iskorenjene, pneumatske cevi su se nakon ovoga koristile u medicini (za brz, lak i siguran način slanja uzoraka između spratova), u bankarstvu, industriji, za izbacivanje smeća, pa do skoro čak i u jednom Mekdonalds drive-through restoranu. Ovi sistemi su posedovali jednostavnije staze i kompjutere koji su regulisali pritisak, mada ovo i dalje ostaje nepopularan vid transporta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka