Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narod Murong i njihovi običaji: Kako izgleda život izolovanih plemena u brdima Bangladeša?

Spavaju na podu u kućama bez nameštaja i struje, žrtvuju kravu pre početka žetve, žene preuzimaju najveći deo posla oko kuće dok muškarci piju pivo koje sami pravi – ovo je samo deo svakodnevnog života izolovanog plemena u jugoistočnom ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Duboko u brdima Bangladeša, izolovana plemena ne odustaju od svog tradicionalnog načina života. Fotograf Rehman Asad proveo je nekoliko nedelja u distriktu Bandarban, jednom od tri distrikta naseljenim plemenima u području Chittagong Hill, u jugoistočnom delu Bangladeša gde je sreo neke od skrivenih plemena.

Posetio je pet sela koja su dom 11 grupa urođenika uključujući narod Murong, četvrto najveće pleme.

Članovi ovog plemena žive kao siromašni farmeri i jedu tigrove, pse, koze, svinje, krave i još mnoge druge životinje.

Njihova poslastica je nappi napravljena od fermentisane masti ribe, žabe, jelena ili svinje pomešana s pirinčem, piše Daily Mail.

Spavaju na podu u kućama bez nameštaja i struje

„Njihov dom je napravljen od bambusa i drvenih krovova koji su poznati kao Machang Ghar. Svaka kuća ima tri ili više soba i mali balkon ispred kuće. Sobe su korišćene za krevete, kuhinju, sobe za skladište i gostinske sobe. Nemaju nameštaj i struju. Neki ljudi koriste male solarne panele. Spavaju na podu koristeći otirač koji sami prave da im posluži kao krevet i spavaju svi zajedno“, rekao je Asad.

Žrtvovanje krave: Tradicija festivala Kumlang

Kada je posetio malo selo Chomipara naseljeno narodom Murong, Asad se uverio da ovo pleme urođenika slavi festival Kumlang, u kojem tradicionalno ubijaju kravu pre žetve.

Legenda kaže da su preci Muronga slali kravu kod velikog duha Torai da traže pomoć kada su shvatili da druga plemena imaju pisani jezik i pravila života.

Torai im je napisao pravila na listovima banana, ali ga je životinja pojela, ostavljajući narod Mru siromašnim. Krava se otada žrtvuje u sećanje na ovu priliku. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka