Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija duga nekoliko vekova: Ko su žive boginje Nepala?

Iako u nekim tradicijama boginje postoje jedino u duhovnom carstvu, u Nepalu su one i te kako žive.

  Izvor: Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar

Kumari (potiče od sanskritske reči Kaumarya što znači princeza) ili žive boginje su devojčice koje još nisu ušle u pubertet (neke imaju i jednu godinu), a smatraju se zemaljskom manifestacijom božanske ženske energije, inkarnacijom boginje poznate pod imenom Taledžu (nepalsko ime za Durga). 

Prema legendi, boginja Taledžu je davala savete nepalskom kralju kako da vlada zemljom. Kada je osetila da on prema njoj gaji nečista osećanja, nestala je s lica zemlje. Kralj je bio očajan zbog tog gubitka, sve dok mu se boginja nije ukazala u snu i rekla da će se vratiti u svet ljudi u bezgrešnom telu devojčice iz kaste zlatara - kao kraljevska kumari.

Izabrane su još kao deca. Devojčica mora da zadovolji veoma stroge kriterijume - 32 atributa savršenstva, u koje između ostalog spadaju da pripada zlatarskoj kasti, da obavezno ima crnu kosu, crne oči, dobro zdravlje, a da kao ličnost odiše smirenošću i neustrašivošću.

Nakon imenovanja, Kumari je posvećena hramu i ima malo kontakta sa spoljašnjim svetom, piše BBC. Osim što žive u hramovima, voze se u kočijama za vreme festivala i obožavaju ih i poštuju budisti i hindusi. U penziju idu kada uđu u pubertet, piše Huffingtonpost.

Šta se dešava s boginjama kada odu u penziju, saznajte u nastavku teksta >>>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka