Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljačkanje prošlosti: Nelegalna trgovina antikvitetima

Nelegalna trgovina antikvitetima cveta i razara svetsku arheološku baštinu.

  Izvor: Foto: Robert Klark

Dama s prugastom perikom širom otvorenih očiju leži na jarko osvetljenom stolu dok se profesorka naginje na pedalj od ženinog lica. "Još je u odličnom stanju... veoma je dobro očuvana", mrmlja profesorka. Dok spušta pogled niz telo naslikano na poklopcu sarkofaga, profesorka obraća pažnju na svež urez preko butine, i simbole boga Amona, na ibisa i na ispisane magijske reči iz Knjige mrtvih. "Ovde su njeno ime i titula: Šesep-amon-teješer, Gospodarica kuće. Kad to glasno pročitam, ispunjavam joj želju da ostane zapamćena i u zagrobnom životu."

Povezane vesti

Povezane vesti

Ova egipatska plemkinja umrla je pre oko 2.600 godina. Sara Parkek, egiptolog s Univerziteta Alabama u Birmingenu, proučava njen unutrašnji sarkofag, jedan od tri drvena kovčega koja su jedan u drugom, nalik na rusku babušku, čuvala njeno mumificirano telo, čiji zadah se još oseća u kovčegu. Pljačkaši su ovaj sarkofag isekli na četiri dela i avionskom poštom ih poslali u Sjedinjene Države, gde ih je neki restaurator ponovo sastavio. Nekoliko meseci kasnije carinici i policija otkrili su kovčeg, koji je bio skriven u kući jednog trgovca antikvitetima u Bruklinu. Sada se nalazi u tajnom skladištu u Njujorku, gde američke vlasti drže zaplenjene artefakte iz celog sveta: velikog kamenog Budu iz Indije, glinenog konjanika iz Kine, reljefe iz Iraka, Sirije i Jemena. Sve su to siročići iz nelegalne trgovine antikvitetima, žrtve međunarodne bitke za kulturnu baštinu.

Od opasnih pljačkaša hramova u Indiji, preko kradljivaca po crkvama u Boliviji, do čitavih bandi od po stotinak lopova u kineskoj pokrajini Ljaoning – svi oni pustoše našu prošlost. Kao i mnoge nelegalne aktivnosti, i ovo pljačkanje je teško izraziti u brojkama. Ali satelitski snimci, policijske zaplene i iskazi svedoka s terena ukazuju na to da trgovina ukradenim istorijskim dragocenostima cveta širom planete.

U Egiptu profesorka Parkek je prva uvela satelitske snimke kao pomoć u utvrđivanju razmera pljačke i narušavanja lokaliteta. Njeno istraživanje otkriva mračnu istinu: četvrtina od oko 1.100 poznatih arheoloških lokaliteta u Egiptu pretrpela je znatnu štetu. "Uz sadašnji tempo razaranja svi poznati lokaliteti u Egiptu do 2040. godine biće ozbiljno oštećeni", kaže ona. "Da vam srce prepukne."

U poslednje dve decenije odvijala se serija medijski praćenih sudskih procesa i vraćanja artefakata u matične zemlje, čime je bačeno svetlo na pojedine kriminalne mreže kopača i krijumčara koji opljačkane predmete prodaju galerijama u Aveniji Medison u Njujorku i renomiranim muzejima. Frederik Šulc, poznati njujorški trgovac drevnim umetničkim predmetima, osuđen je 2002. godine na dve godine i devet meseci zatvora zbog primanja ukradenih predmeta iz Egipta. Njujorški muzej Metropoliten je 2006. godine pod pritiskom italijanske vlade pristao da vrati u Italiju čuveni Eufronijev krater – posudu za mešanje vina i vode, ukradenu iz jedne etrurske grobnice u blizini Rima. Poslednjih godina ratna stihija i nemiri u mnogim zemljama bogatim antikvitetima, što je kulminiralo kad je Islamska država (ISIS) poharala prostor drevne Mesopotamije, izazvali su zabrinutost da se trgovinom antikvitetima finansira i terorizam.

Ipak, polemika o tome kako zaustaviti pljačkanje došla je u ćorsokak. Arheolozi krive trgovce za pljačkanje i tvrde da se na tržištu nalazi mnogo ukradenih artefakata. Kolekcionari, trgovci i mnogi kustosi muzeja opet tvrde da je trgovina antikvitetima uglavnom legalna. Neki od njih kažu da im je glavni cilj da očuvaju umetničku baštinu čovečanstva i da zato imaju obavezu da spasu antikvitete iz nestabilnih država – i ako treba, kupiće ih od pljačkaša.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka