Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sećanje na Drugi svetski rat: 8 neobičnih spomenika na području Srbije

Britanski putopisac Darmon Rihter je obišao 37 spomenika na području bivše Jugoslavije, u želji da istraži poreklo i istakne važnost znamenitosti koje su nastale u znak sećanja na pale borce i žrtve Drugog svetskog rata.

  Izvor: Foto: Profimedia

Na prvi pogled ove misteriozne strukture podsećaju na relikvije iz drevnog izgubljenog sveta, ali one zapravo podsećaju na istoriju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Ovi spomenici su građeni širom bivše Jugoslavije 1960-ih godina pa nadalje i simbolizuju borbe u Drugom svetskom ratu i koncentracione logore.

I dok se u nekim izveštajima ova mesta opisuju kao napuštena i zaboravljena, britanski putopisac Darmon Rihter je posetio 37 spomenika u aprilu tekuće godine kako bi otkrio istinu o poreklu ovih znamenitosti i kako se one sada posmatraju. 

Vlada mišljenje da je izgradnju ovih struktura naručio bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a slovenački istraživač Gal Kirn sugeriše da su ove strukture naručile nezavisne grupe, kulturne institucije i kolektivi radnika.

U galeriji koju smo vam pripremili možete da pogledate osam spomenika na području Srbije.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka