Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesto gde je vreme stalo 1943. godine: Tajnhem, britansko selo duhova

Pod izgovorom da meštani moraju privremeno da napuste svoja ognjišta, britanska vojska je preuzela kontrolu nad Tajnhemom, a stanovnicima nikada nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove.

  Izvor: Foto: Profimedia

Tajnhem je selo duhova u južnom Dorsetu u Velikoj Britaniji. I dok su obično gradovi i sela napušteni i pretvoreni u jeziva naselja duhova usled vremenskih neprilika ili ratova, situacija u Tajnhemu je pomalo drugačija. Stanovnici ovog sela su se nadali da privremeno napuštaju domove, ali je istina da im nikada više nije dozvoljeno da se vrate.

Možda će vas zanimati i:

O čemu se radi?

U novembru 1943. godine meštani Tajnhema su dobili obaveštenje o hitnoj evakuaciji iz ratnog kabineta Vinstona Čerčila. Britanske snage su smatrale da je Tajnhem najpogodnija lokacija za pripreme za Drugi svetski rat i iskrcavanja u Normandiji.

Meštanima je bilo naređeno da napuste svoje domove zbog bezbednosti. Rečeno im je da će od 19. decembra njihovo selo biti pod vojnom kontrolom i da će morati da napuste domove na 28 dana. Stanovništvo je 17. decembra počelo da se pakuje u uverenju da će se ubrzo vratiti u svoje domove.

Međutim, meštanima nikada više nije dozvoljeno da se vrate u Tajnhem i do danas je selo ostalo pod kontrolom vojske.

Možda će vas zanimati i:

Vikendice su u ruševinama, plemićke kuće odavno. Crkva i škola su dobro očuvane i unutar škole i dalje možete da vidite imena učenika iznad kukica na čiviliku, postere na zidu i radove dece. 

Danas je selo smešteno u velikoj vojnoj zoni koja se i dalje koristi za obuku bojevom municijom.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka