Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužna sudbina prestonice mogulskog carstva: Veličanstveni grad tvrđava Fatehpur Sikri

Utvrđenje jednog od najvećih vladara u istoriji Indije, koje je izgrađeno na temeljima svih kultura i religija u Mogulskom carstvu, napušteno je samo jednu godinu nakon što je izgradnja završena.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovaj veličanstveni i napušteni grad utvrđenje Fatehpur Sikri je sagradio najveći mogulski vladar Ahbar Veliki. To je bio glavni grad mogulskog carstva od 1571. 1585. godine i smatra se najboljim primerom mogulske arhitekture. Ahbar je nadgledao izgradnju tvrđave kako bi se uverio da će svaki detalj u gradu biti dostojan carske uzvišenosti.

Zemlja religije i različitosti:9 razloga da posetite Indiju

Nažalost, tvrđava je napuštena ubrzo nakon što je sagrađena. 

Veliki grad se sastojao iz nekoliko elitnih sudova, zgrade harema, džamija, stambenih zgrada, privatnih kraljevskih četvrti, grobnice Salima Histija, ogromnih terena za igru na otvorenom, bazena i komunalnih objekata. Bile su obojene u ružičastu nijansu od lokalnog crvenog peska koji je korišćen kao građevinski materijal.

Saznajte i Tvrđava u obliku zvezde čuva istoriju Holandije

Fatehpur Sikri je takođe značajan zbog činjenice što je inkorporirao mnoge kulture mogulskog carstva, naziv kao i geometrijski raspored oslikavaju perijski uticaj, dok su zgrade dekorisane u klasičnom indijskom duhu.

Ahbar je bio poznat po toleranciji i multireligioznoj kulturi, a stanovnici grada su poštovali hinduizam, zoroastrizam i hrišćanstvo bez konflikata.

Nedugo nakon završetka izgradnje, jezero koje je obezbeđivalo vodu do kompleksa je presušilo i život u Fatehpur Sikri je postao nemoguć. Muhamed Šah je živeo u gradu između 1719. i 1748. godine, ali su ratnici Marata okupirali grad ubrzo nakon toga. Jednom kad su Britanci izvršili invaziju na Indiju, njihova vojska je koristila tvrđavu kao kasarnu i teško oštetila Fatehpur Sikri.

Sasi di Matera, najstariji naseljeni grad pećina na svetu

Ono što je ostalo od grada se sada nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Arheološka istraživanja su pokazala značaj ove lokacije, a ispod grada su iskopane statue Jain i zgrade stare 1.000 godina što sugeriše da je na ovom mestu, pre Mogula postojala davno izgubljena kultura.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka