Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija stara 6.000 godina: Ritual koji određuje život svakog Kazahstanca

"Brzi konji i svirepi orlovi su krila i snaga kazahstanskog naroda", rekao je Bikbolat, jedan od 250 preostalih lovaca orlovima, zaštitnika tradicije koja nažalost polako nestaje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Regija Altaj u zapadnoj Mongoliji je jedno od najudaljenijih mesta na svetu. Nekoliko puteva prolazei kroz ova prostranstva, a visoki ledeni vrhovi venca Altaja predstavljaju granicu sa Mongolijom, Kazahstanom, Kinom i Rusijom formirajući neprobojni zid koji moderan život drži na odstojanju.

U ovim predelima jedna od najstarija tradicija je lov orlom.

Dok je novinar BBC-ja stajao na vrhu visokom 3.000 metara u provinciji Bajan Olgi, društvo mu je pravio Bikbolat, Kazahstanac plemenitog izgleda s kapom od lisičjeg krzna i dugim kaputom od ovčje kože. Na ruci mu je stajao orao koji je gledao okolo tražeći plen.

Saznajte iLov orlovima, tradicija koja odumire

Bikbolar je samo jedan od 250 lovca orlovima koji su ostali u ovom regionu. On praktikuje umetnost berkutchi baš kao što su to radili i njegovi preci (12 generacija unazad) održavajući tradiciju koja je bila rasprostranjena širom stepa centralne Azije 6.000 godina. 

Džingis kan i Kublaj kan su takođe imali hiljade ptica lovaca, a njihovu ekspediciju je zabeležio Marko Polo, piše BBC.

Veza lovca i orla

Lovci orlovima preferiraju život koji je daleko od modernog sveta preživljavajući brutalne zime, živeći u tradicionalnim jurtama, trenirajući orlove i loveći na konjima.

Veza lovca i orla je neverovatno jaka. Iako su orlovi nezavisni, potrebno je da se obučavaju od ranog perioda života kako bi stekli poverenje u lovca. Bikbolat je objasnio da je bolje obučavati mlađe ptice, jer su krotkije i neće povrediti decu ili ovbce, ali su starije ptice ipak bolji lovci sa ubilačkim instinktom koji je neophodan za lov lisica i vukova. Međutim, Bikbolat objašnjava da su ženke bolji lovci, jer ne samo što su agresivnije, već su i za trećinu teže od muških orlova.

Tradicija koja nestaje:Tetoviranje lica žena plemena Mun i Dai kao simbol lepote

Jednom kad ih obuče, što može da traje i nekoliko godina, orao zauzima mesto na levoj ruci lovca i zajedno s njim idu konjem tražeći plen. 

Neki Kazahstanci imaju zastarele ruske puške, koje koriste da pokupe zečeve, ali veći deo lova je prepušten orlovima kao i njihovoj viziji. Iako su njihovi najčešči plen korzak stepske lisice (zbog svog izuzetno toplog krzna) i mrmoti (zbog krzna i mesa), moćni orlovi takođe mogu da ulove i sove, vukove, pa čak i snežne leoparde. 

Većina lova se odvija tokom zime, kada su ptice najgladnije. 

Festival lova orlovima

Tradicija koja umire

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka