Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Kultura u nestajanju: Život kenijskih plemena koja rado prihvataju modernu tehnologiju

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Fotograf Nil Tomas priznaje da je pitanje trenutka kada će kultura i običaji plemena iz najudaljenijih delova Kenije besprovratno podleći pritisku modernog načina života.

Izvor: Foto: Profimedia

Njihovi životi se nisu menjali stotinama godina, ali je došlo vreme da se plemena jednog od najudaljenijeg područja u Keniji prilagode modernom načinu života.

Moderna tehnologija i obrazovanje su uticala da ljudi iz Turkane napuste svoje dubokoukorenjene običaje i usvoje zapadnjački način života.

Fotograf Neil Tomas iz Kenije je želeo da zabeleži ovaj tradicionalni način života koji je u procesu izumiranja.

"Sreo sam čoveka na putu koji je bio potpuno nag, ali je imao mobilni telefon na ogrlici oko vrata. Tada sam shvatio da se stvari brzo menjaju", kaže Tomas.

Pripadnici plemena u Keniji još uvek drže koplja i nose tradicionalne nošnje, ali Tomas veruje da će se to uskoro promeniti. Postoji približno 48 plemena u Keniji, a efekat moderne civilizacije, obrazovanja i tehnologije i usvajanje zapadnog načina života vodi ka nestajanju nekih od njihovih običaja.

"Verujem da će se veliki deo kulture i tradicionalni način oblačenja ubrzo izgubiti, pa osećam da je moja dužnost da je dokumentujem zbog narednih generacija", kaže Tomas.  

Pročitajte još i:

Turkana, najveće pustinjsko jezero na svetu

Brutalna tradicija kenijskog plemena Pokot

Uživajte u prizorima iz kenijskih rezervata putem interneta

Život u krdu: Najbolji aerosnimci kenijske divljine

10 stvari koje niste znali o Keniji

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka