Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Jezivi pogled na morsko dno: Zakoračite u prvi podvodni muzej u Evropi

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Približno 400 pomalo zastrašujućih skulptura delo su britanskog umetnika koji je želeo da poveća svest u gubitku ekosistema. Otkrijte gde se nalazi prvi podvodni muzej na evropskom kontinentu

Izvor: Foto: Profimedia

Prvi podvodni muzej u Evropi Atlantiko čine instalacije nekoliko serija skulptura britanskog umetnika Džejsona Dekairesa Tejlora na morskom dnu zaliva Las Koloradas na španskom ostrvu Lanzarote.

One su napravljene od cementa i čine veštačke grebene, a potopljene na dubini od 12 do 15 metara predstavljajući scene iz svakodnevnog života.

Podvodna blaga: Neverovatne slike napuštenog broda na dnu mora

Veoma je važno da su umetničke instalacije napravljene od PH neutralnog betona visoke gustine koaj neće oštetiti morski ekosistem ili lokalnu floru i faunu.

Džejson Dekair Tejlor je poznat po svojim podvodnim instalacijama i skulpturama u podvodnim muzejima na Bahamima, Kankunu kao i interesantnim skultpura na obalama Temze.

Saznajte i 12 neobičnih tajni podvodnog sveta

Ceo projekat podvodnog muzeja je nastao u cilju da se skrene pažnja na globalne društvene promene i poveća svest o gubitku ekosistema i rizika s kojim se suočavaju svetska mora. 

Još jedan od ciljeva jeste i povećanje morske biomase i proširenje staništa lokalnih vrsta u području koje je Unesko proglasio rezervatom biosfere.

Pogledajte iZavirite u čudesni podvodni svet

Najnovije

Priroda

Nauka