Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sumorno odrastanje u Daki: Kako se obrazuju mališani u Bangladešu?

Fotograf Nasif Imtiac zabeležio je sirotište i školu u Bangladešu, koja su nažalost daleko od modernog obrazovanja, i gde se deca vaspitavaju batinama.

  Izvor: Foto: Nasif Imtiaz/ Your Shot/ National Geographic

Nije poznato koliko arapskih škola (madrasa) postoji u Bangladešu, ali su definitivno rasute po različitim lokacijama. 

Madrasa je arapska reč za bilo koji tip obrazovne ustanove, bilo svetovne ili religiozne. Međutim, uglavnom obeležava specifičan tip religiozne škole ili koledža islamske religije.

Iako su neke od mališana u školi poslali roditelji, većina njih su sami, bez igde ikoga.

Sumorno detinjstvo: Odrastanje u bangladeškoj fabrici

Fotograf Nasif Imtiac je zabeležio jedno sirotište i školu u Daki i ostao je pod utiskom da je obeshrabrujuća istina koliko je arapskih škola u Bangladešu, koje su daleko od savremenog obrazovanja. 

Deca, kao i nastavnici poseduju veoma malo znanja o modernim digitalnim tehnologijama. Neke škole pružaju dobar kvalitet obrazovanja, ali većina njih je siromašno. Zaprepašćujuće je da nastavnici većinu dece tuku kao vid kazne, kao i da deca nemaju pristup televiziji.

Većina siročića u školama je zlostavljano, često ih tuku i maltretiraju da završe poslove kao što su pomoć nastavniku i pranje odreće.

Bangladeš iz ptičje perspektive:Očaravajuće fotografije zemlje zelenila

Jedan od razloga za ovakvo ponašanje nastavnika leži u tome da su i oni nekad bili učenici madrase, pa su prošli kroz isti tretman, a istina je i da mnogi imaju zablude o islamskoj veroispovesti. 

Međutim, tračak nade mališanima u Bangladešu pružaju dobri nastavnici, koji ovu decu s ljubavlju i pažnjom najvažnijim životnim vrednostima.

Nasif Imtiac je fotografije podelio na Your Shot-u, podsajtu portala National Geographic.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka