Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mistični Natron u Tanzaniji:Jezero smrti ili najveće stanište flamingosa na svetu?

S jedne strane, jezero Natron se smatra bazenom smrti i beznađa koje ptice pretvara u kamen, a s druge strane, okolina ovog jezera vrvi od života. U čemu je njegova tajna?

  Izvor: Foto: Profimedia

Pre nekoliko godina, fotograf Nik Brandt je na jezeru Natron u Tanzaniji zabeležio jezive crno-bele fotografije kalcifikovanih ptica.

Ubrzo je ovo jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, budući da se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu ovog jezera. Razlog leži u visoko nagrizajućoj vodi, koja je nastala usled visokih količina natrijum karbonata.

Saznajte i 9 najopasnijih jezera na svetu

Ovaj mineral svoj put do jezera nalazi preko obližnjeg vulkana Ol Doinyo Lengai, koji je jedini aktivni proizvođač lave natrijum karbonata. Ovaj vulkanski nusproizvod je bogat natrijum i kalijum karbonatom, koji se uliva u jezero i doprinosi visokim nivo pH vrednosti vode.

Međutim, ovo jezero nije tamni bazen smrti i neznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života.

Strah i neizvesnost: Život s albinizmom u Tanzaniji

Neverovatno, ali između 65 i 75 procenata svetke populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a alkalnost jezera zapravo pomaže u ovom procesu. Zaista, ekstremni nivo pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

Vulkanski pepeo karbonata takođe proizvodi i bujne pašnjake, što dokazuje da je ovo fantastično plodno tlo za vreme migracije gnuova. Ako krenete malo dalje od jezera, a bliže Keniji, lako ćete pronaći i lavove, nojeve, gazele, zebre i bizone u ovoj iznenađujuće plodnoj okolini. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka