Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fenomen koji je inspirisao legendu: Čudesna pojava na planini Harc

Nemačka planina Harc i njen najviši vrh (Broken) dugo su bili u središtu priča o vešticama i sastancima sa Sotonom. Važnu ulogu u tome imala je misteriozna pojava na nebu...

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, na vrhu Broken možete se najčudniju dugu koja vam se ikada našla pred očima – duga u obliku pravilnog kruga.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ne čudi zato što je on inspirisao brojne legende i bajke i što se dugo u ovom delu današnje Nemačke verovalo da je to mesto sastajališe veštica i demona. Planinu Harc je, upravo zahvaljujući ovoj neobičnoj pojavi, "Faustom" proslavio Gete, pa se čak i danas na njoj održava festival Valpurgijska noć, tokom kojeg se muškarci i žene maskirani u veštice i demone okupljaju i plešu.

Ipak, reč je o jednostavnoj pojavi, sličnoj fatamorgani.

Kada se po sunčanom danu, dok je sunce nisko i obasjava posmatrača otpozadi, on vidi prizor okrugle duge. Da bi do toga došlo, neophodni su određeni uslovi: senka posmatrača treba da bude ispred njega, i to na maglovitom vazduhu.

Svetlost, naime, baca senku u obliku trougla zbog ovakve perspektive, a ona pada i na kapi vode, pa dubinska percepcija biva poremećena.

Povezane vesti

Ova pojava nije tako neuobičajena, a zabeleženi su slučajevi da ovakvu vrstu iluzije možete doživeti i dok posmatrate nebo kroz prozor aviona. Takođe, do ovog fenomena može doći bilo gde, ali je Broken pogodan zbog čestih magli.

Fenomen je dobio i svoje ime – spektar Brokena,kada ga je opisao Johan Silberšlag, a poznato je da se njime oduševljavao i slavni Čarls Dikens.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka