Verovali ili ne, ove tvrdnje ipak nisu mitovi: 5 neobičnih zanimljivosti o hrani
Den Frost iz Geoinstituta u Bajernu u Nemačkoj mukotrpno radio na tome da replikuje kompeksne kristalne strukture koje se mogu naći u donjem omotaču Zemlje. Mislio je da proces može da izvuče ugljen-dioksid u reakciji koja esktrahuje kiseonik i - zbog velikih pritisaka - izbacuje ugljenik napolje u vidu dijamanata. Previš oslobođenog vodonika je uništilo eksperiment, ali je on uspeo da napravi dijamant! <i> Foto: Profimedia </i>
Kao i širom sveta, u ovoj zemlji Dalekog istoka lubenica je jedan od najpopularnijih letnjih plodova, a Japanci je koriste i u igru suikavari, u kojoj se ovo povrće koristi kao pinjata. Ipak, to nije najinteresantnije u vezi s lubenicama u Japanu: neke od njih su, naime, toliko lepe da se uopšte ne jedu. Reč je o lubenicama u obliku piramide i srca, koje se uzgajaju u posebnim kalupima. <i> Foto: Profimedia </i>
Jedno od omiljenih jela širom sveta bilo je specijalitet i na severozapadu današnje Kine, a dokaz za to je činija nudli pronađena oko tri metra ispod tla. Houjuan Lu s Instituta za geologiju i geofiziku Kineske akademije nauka rekao je da su ovo najstarije nudle pronađene na Zemlji. <i> Foto: Profimedia </i>
Ukoliko temperatura dostigne 70 stepeni Celzijusovih, možemo ispržiti jaje, ali je eksperiment Roberta Voka, čije je detalje objavio u knjizi Šta je Ajnštajn rekao svom kuvaru: Objašnjena nauka kuhinje, pokazao da to zavisi od sastava asfalta. <i> Foto: Profimedia </i>
Nedostatak vode, kiselost i prisustvo vodonik-peroksida čine da med bude namirnica koja nema rok trajanja. Tako je, recimo, med koji su arheolozi pronašli u drevnim egipatskim grobnicama i dalje jestiv! <i> Foto: Profimedia </i>