Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Najslađi stampedo u istoriji: Japansko ostrvo Okunošima, dom više stotina zečeva

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Ako zakoračite na ovo ostrvo, gde je psima i mačkama pristup strogo zabranjen, nemojte se iznenaditi ako vas gomila zečeva opkoli i počne da vas njuška i traži zalogaj hrane.

 Izvor: Foto: Profimedia

Priča ostrva Okunošima

Ostrvo Okunošima u Japanu je nekada bilo poprište tajne fabrike koja se bavila proizvodnjom hemijskog oružja u Drugom svetskom ratu. Tokom rata, fabrika je proizvodila 6 kilotona otrovnog gasa, koji je testiran na zečevima. 

Jedno vreme je čak i voda na ostrvu bila zagađena arsenikom. Ministarstvo životne sredine je 2005. godine otkrilo da je nivo arsenika u atmosferi 49 puta veća od standarda, a postoji 11 poznatih lokacija na ostrvu gde su radnici zakopali gas kako bi ga izolovali od turista. 

„Radnici fabrike su nosili uniforme, gas maske, rukavice i čizme, ali je gas ipak prodro kroz njihovu zaštitnu opremu, povređujući njihovu kožu, oči i grlo“,kaže Stefani Broekart, studentkinja ekološko društvenih nauka na Univerzitetu Kjoto, koja je 2013. godine išla u posetu Zečjem ostrvu.

Stoga se turistima savetuje da ostanu na zvaničnim i obeleženim stazama i putevima.

Mačje ostrvo, dom stotine ljudi i više stotina mačaka

Danas je ostrvo prava turistička atrakcija

Danas, ostrvo je prava turistička atrakcija zove se Us agi Jima ili Zečje ostrvo, zahvaljujući populaciji divljih zečeva.

Malo ostrvo Okunošima je smešteno u Unutrašnjem Seto moru u prefekturi Hirošime. Ostrvo leži otprilike tri kilometra od kopna, a udaljenost je dovoljna da, ukoliko se slučajno desi nesreća sa otrovnim gasom, neće pogoditi urbane centre na kopnu, piše Business Insider.

Obala Zečjeg ostrva je dugačka samo 2,4 kilometra.

„Na ostrvu postoji samo jedan hotel sa velikim dvorištem, gde sve vrvi od gomile zečeva koji se šunjaju okolo“, kaže Broekart.

Ostrvo zmija: najopasnije ostrvo na svetu

Dok je hotel bio u izgradnji, objekti postrojenja fabrike otrovnog gasa su korišćeni kao privremeni smeštaj.

Posetioci se ohrabruju da donesu hranu za zečeve, pogotovo u zimskim mesecima kada su izvori prirodne hrane u deficitu. Zečevi preferiraju šargarepe, kelj i zečju hranu, koja može da se nađe u hotelu. Psima i mačkama je ulaz na ostrvo strogo zabranjen.

Gde god da šetate po ostrvu, zečevi će doći i njuškati vas, ali će ubrzo odskakutati čim shvati da nemate hrane.

Više od 300 zečeva luta ostrvom i smatraju se potpuno bezopasnim po posetioce.

Umiljati Džef,najveći zec na svetu (VIDEO)

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka