Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Meksičke planine, mesto gde kraljevski leptiri prekrivaju 40 hiljada kvadratnih metara

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Jedan od najlepših prirodnih fenomena predstavlja migracija kraljevskih leptira koji se, nakon pređenih 5.000 kilometara iz Sjedinjenih Američkih Država, zasluženo odmaraju u planinama zapadno od Meksiko Sitija.

Izvor: Foto: Profimedia

Populacija kraljevskih leptira je u proteklim godinama beležila ozbiljan pad, ali zahvaljujući naporima meksičke, kanadske i američke vlade, ovi insekti prave veliki povratak.

Narandžasto-crna stvorenja putuju iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade provodeći zime na planinama zapadno od Meksiko Citija, gde su ih biolozi prebrojali.

Saznajte i 5 najlepših prirodnih fenomena

Njihova navika okupljanja u velikim skupinama znači da se broje prema površini koju zauzimaju umesto individualno.

Broj kraljevskih leptira koji pređu put od 5.000 kilometara počela je da se povećava 2014. godine nakon ozbiljnog pada prethodne decenije, a poslednje zimske migracije su pokazale da broj leptira i dalje raste. 

Prošlog decembra, leptiri su prekrili površinu od 40.468 kvadratnih metara, u poređenju sa 11.331 kvadratnih metara 2014. godine i 6.717 kvadratnih metara 2013. godine.

„Sada više nego ikada, Meksiko, Sjedinjene Američke Država i Kanada bi trebalo da povećaju svoje napore u cilju očuvanja, zaštite i obnavljanja staništa kraljevskih leptira uz njihovu migracionu rutu“, rekao je Omar Vidal, direktor Svetskog fonda za zaštitu divljih životinja u Meksiku.

Jedna od najvećih prirodnih misterija: Otkrivena tajna kraljevskog leptira

Sjedinjene Američke Država rade na tome da obnove mlečiku (Asclepias L.), biljku koja je ključna za migraciju leptira (koriste je kao hranu i da poležu jaja) na oko 1.160 kvadratnih milja u roku od 5 godina, sadnjom i određivanjem područja bez pesticida. 

Takođe se radi na smanjivanju bespravnih seča u oblasti koju leptiri zovu domom, kao i drveća koje je krucijalna zaštita kraljevskih leptira od vremenskih prilika.

Najnovije

Priroda

Nauka