Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Kako je Moulinong postao najčistije selo u Aziji?

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

U Indiji, zemlji koja je poznata po nedostatku osnovnih higijenskih uslova, nalazi se skromno selo koje je postalo simbol reda i čistoće, o kojoj brinu svi meštani, od dece do starijih ljudi.

Izvor: Foto: Profimedia

U selu Moulinong u istočnoj Indiji, čišćenje je ritual koji svaki stanovnik, od deteta do starih osoba, shvata veoma ozbiljno. Ovaj mali grad od 600 stanovnika u regiji Meghalaya proglašen je najčistijim selom u Indiji.

Za Indiju, zemlju u kojoj na svakom čošku možete da vidite zgužvane ambalaže flaša i hrane pomešane sa kravljom balegom, ovo zaista mnogo znači. Toliko da je premijer Šri Narendra Modi pokrenuo ambiciozan projekat „Misija čiste Indije“ u oktobru 2014. godine sa ciljem drastičnog doterivanja većih gradova u čast rođendana Mahatma Gandija 2019. godine.  

Saznajte i Indijsko selo u kojem ne postoje vrata i brave

Magazin Discover India je ovo selo još 2003. godine proglasio najčistijim selom u Aziji, a 2005. godine u Indiji. Premijer Modi je nedavno ovo selo proglasio najčistijim u regiji Meghalaya napomenuvši da cela Indija treba da se ugleda na Maulinong.

Tajna sela Moulinong

Kako je moguće da je jedna zajednica postala model čistoće u zemlji gde je ona oduvek problem? Odgovor leži u vaspitanju odmalena, piše BBC.

Dan jedanaestogodišnje Dejti Bakordor počinje u 6 i 30 ujutru. Njen posao, koji deli sa ostalom seoskom decom, jeste ulepšavanje grada. S metlama u rukama, deca čiste lišće i smeće ispred škole. Takođe su odgovorni i za pražnjenje kanti kupastog oblika – koje su iznenađujuće lepe, ručno tkane i postavljene u različitim delovima sela – kao i za odvajanje organskog otpada. Širom sela postoje i brižni baštovani koji vode računa o biljkama i cveću na javnim površinama.

Reporter Bi Bi Si-ja je upitao Bakordor da li je srećna što živi na tako čistom mestu. Ona je stidljivo klimnula glavom. Šta bi uradila ako bi posetilac bacio papir i smeće na ulicu? Odgovorila je da mu ništa ne bi rekla, ali da bi pokupila smeće za njim.

Piplantri, indijsko selo u kojem se posadi 111 stabala svaki put kad se rodi devojčica

Bakordor je objasnila da je čišćenje u Maulinongu normalna dnevna aktivnost za decu i odrasle, kao i dodatno čišćenje subotom kada poglavar sela dodeljuje meštanima dodatne aktivnostiza dobrobit sela. 

Čistoća je duboko ukorenjena u življenje dobrog života kod ovih ljudi. 

Međutim, nisu samo ulice ovog grada čiste, već i domovi meštana. Podovi su sveže oprani, sudovi sijaju, kreveti su zategnuti i namešteni.

Poreklo kulture čišćenja u ovom selu

Odakle potiče ova kultura i rutina čišćenja? Niko ne zna tačno, ali jedna od pretpostavki je povezana sa pojavom kolere pre više 130 godina i čistoćom koja je trebalo da suzbije njeno dalje širenje. Rani hrišćanski misionari su takođe verovatno pomogli implementaciju i podstakli ovu praksu.

Tajne Indije: Jeste li čuli za „Veliki indijski zid“, drugi najduži na svetu?

Jedna od brojnih pretpostavki je povezana sa činjenicom da meštani takođe pripadaju i Kasi narodu, koje je tradicionalno matrijarhalno društvo. Možda je ključ u takvom poretku, sa ženama kao vodećim ulogama u društvu, koje će uticati da se domovi i okruženje održavaju čistim.

„Hrišćani smo više od 100 godina unazad, a brigu o čistoći smo naučili od naših predaka“, kaže domaćica Sara Karimba. „Mi tome učimo našu decu, a ona svoju“, dodajući da njen dan počinje čišćenjem celog stana.

Drugim rečima, moglo bi se zaključiti da nije u pitanju navika, već viševekovna tradicija.  

Saznajte iIndijski grad u koji je zabranjeno ući posle zalaska sunca

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka