Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija koja nestaje: Tetoviranje lica žena plemena Mun i Dai kao simbol lepote

Žene iz Mjanmara među poslednjima neguju tradiciju iscrtavanja lica, koja je prvenstveno trebalo da naruši izgled njihovog lica, ali je vremenom postala simbol lepote...

  Izvor: Foto: Profimedia

Visoko u planinama u državi Čin u zapadnom Mjanmaru žive grupe plemenskih žena, čija su lica ispunjena tetovaža kao znakom lepote. Planina Viktorija, najviši vrh u državi Čin, dom je plemena Mun i Dai, koja su prepoznatljiva po bojenju i tetoviranju lica, piše Daily Mail.

Žene iz plemena Mun na licima imaju niz malih, međusobno povezanih prstenova, koji su raspoređeni u obliku polumeseca, istetoviranih od obraza do vrata, dok su lica žena iz plemena Dai cela prekrivena tačkicama.

Italijanski fotograf Marko Đovaneli je u martu ove godine išao u Mjanmar da istražuje i poseti ove žene.

„One su zaista promenile i ispitale sve moje predrasude, ubeđenja i definiciju lepote“, rekao je Đovaneli.

Saznajte i Brutalna tradicija kenijskog plemena Pokot

„Kultura tetoviranja lica ovih žena sada izumire, ali sam sreo nekoliko mladih žena koje, uprkos sveopštem pritisku, tetoviraju svoja lica kako bi očuvala kulturu svog naroda“, dodao je Đovaneli.

Kada devojke iz Čina uđu u pubertet, između 12. i 14. godine, smatraju da su dovoljno odrasle da tetoviraju lice što je do sada bio simbol ulaska u život odraslih. 

Tetovaže nastaju korišćenjem vrha igle, a mastilo se pravi od čađi, žuči krave, kao i biljnih i životinjskih masnoća.

Ovaj neverovatni običaj je počeo da se obeležava u XI veku kada su devojčice same počele da se tetoviraju, izobličavajući svoja lica kako bi ih zaštitila od ropstva i zarobljavanja. Međutim, kako se sve više mladih devojaka protivi da se pridruži ovoj praksi, tradicija nestaje.

Tetovaže: Kako hiljade uboda postaju trajno umetničko delo? (VIDEO)

„Legenda kaže da je drevni kralj pokušao da zarobi žene, a da su igle i tetovaže bile korišćene kako bi narušile izgled devojaka i žena i spasile ih ropstva“, kaže Đovaneli.

„Sada se njihova definicija lepote promenila i većina njih je veoma ponosna što imaju tetovaže i pre muškaraca“, dodaje on.

„Zapamtio sam citat Kada bi naše oči mogle da vide samo dušu umesto tela, koliko bi drugačiji naši ideali lepote bili. Nikada nisam naišao na ljubaznije, darežljivije i prijatnije ljude od žena iz Čina“.

Mnoge žene iz ovih plemena nose svetle i tradicionalne nošnje kombinacije i skoro uvek se fotografišu sa lulom u rukama, a smatraju da su lepše ukoliko imaju više tetovaža na svom licu.

Drevni carski grad Ava: veličanstvena ruševina Mjanmara

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka