Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jezero Asal, najniža tačka u Africi

Prelepo kratersko jezero Asal predstavlja drugo najslanije jezero na svetu i važi za jedno od najtoplijih mesta na afričkom kontinentu, u kojem temperatura može da dostigne i 57 stepeni Celzijusa.

 Jezero Asal Izvor: Foto: Profimedia

Jezero Asal je kratersko jezero u centralnozapadnom delu Džibutija. Smešteno je na zapadnom kraju zaliva Tadžura u regiji Tažduri, koja jednim delom dodiruje regiju Dikil, na vrhu Velike rasedne doline, a nekih 120 kilometara zapadno od grada Džibuti.       

Jezero Asal je slano jezero koje se nalazi 155 metara ispod nivoa mora, što ga čini najnižom tačkom Afrike i drugom najnižom zemljišnom depresijom na Zemlji nakon Mrtvog mora. 

Rupkand, jezero skeleta: Misterija skrivena ispod leda

Nakon jezera Don Žuan na Antarktiku, Asal je drugo najslanije jezero na svetu, a voda ovog jezera je i do deset puna slanija od Mrtvog mora, pa ne iznenađuje podatak da ovo jezero predstavlja najveći svetski rezervoat soli. 

Osim što predstavlja najnižu tačku Afrike i sadrži najslaniju vodu na čitavoj planeti, jezero Asal važi i za jedno od najtoplijih mesta u Africi, budući da temperature dostižu i do neverovatnih 57 stepeni Celzijusovih.

Nasuprot nepobitnoj lepoti, jezero Asal ne važi za preterano gostoljubivo mesto na svetu. Crna brda lave, vrelo Sunce i kompletna klima utiču na retke tragove vegetacije, koja se na području jezera sastoji samo od razbacanog, niskog žbunja i grmlja na desnoj strani obale, osim jednog usamljenog drveta koje se može zaobići na putu.

Voda jezera je bogata mineralima, ali jedini znaci života predstavlja obilje zajedničkih bakterija. U ovom regionu se mogu pronaći antilope, kamile, ptice, gušteri i insekti. Regija jezera ne podržava bilo kakvu vrstu faune u vode, ali u neposrednoj blizini izvora jezera, mogu se nađi određene vrste riba (Cyprinodon variegatus), za koje se navodi da su slične vrstama koje se nalaze na Karibima i u Južnoj Americi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka