Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u Jelouston, najstariji Nacionalni park na svetu

Nacionalni park „Jelouston“ je prvi nacionalni park na svetu i veći je od nekih država u SAD-u, a svojim prirodnim lepotama privlači turiste širom sveta...

  Izvor: Foto: Profimedia

Jeloustoun je nacionalni park Sjedinjenih Američkih Država koji se prostire na 2 miliona hektara i zauzima područje tri zapadnoameričke savezne države: Vajoming, Montana i Ajdaho. Američki kongres ga je 1872. godine proglasio za prvi Nacionalni park. 

Nacionalni park „Jelouston“ je veći od nekih država u Americi, a 90 odsto parka predstavlja netaknutu prirodu. Njegovu površinu čine prelepi divlji predeli, 17 reka, kanjon dugačak 32 kilometra, nepregledne doline i pašnjaci koji prehranjuju preko 4.000 bizona. Pod zemljom se nalazi jedan od najvećih vulkana na svetu.

Povezane vesti

Pre oko 640.000 godina erupcija vulkana je stvorila park ostavljajući na površini gejzire, termalne izvore i ostale geotermalne karakteristike koje na godišnjem nivou privuku oko 3 miliona turista.

Ipak, ne treba zaboraviti da oko 6.5 kilometara pod zemljom teče preteća uzavrela magma, čiji volumen može da popuni ogromno jezero Mičigen čak 3 puta. Prvi put je na površinu izašla pre oko 640.000 godina i od tada niko ne zna sa sigurnošću kada će se i da li će se to ponovo desiti.

Povezane vesti

U Jeloustonu živi i preko 70 vrsta sisara, među kojima su i vukovi koju su četrdesetih godina prošlog veka skoro sasvim istrebljeni iz parka da bi se ponovo pojavili tek 1995. godine. Vukovi mnogo utiču na populaciju bizona i losova održavajući stabilnost čitavog ekosistema Jeloustona.

Povezane vesti

Povezane vesti

VRATITE SE NA NASLOVNU STRANU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka