Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nebeski grad, najstarije naseljeno mesto u Severnoj Americi

Zakoračite u drevno naselje Akomo Pueblo, dom jednog plemena već 800 godina koje na vrhu velike litice u Novom Meksiku živi bez struje, vode i kanalizacije...

  Izvor: Foto: Profimedia

Na vrhu velike litice u Novom Meksiku nalazi se uspavana opština za koju se veruje da je najstarije naseljeno mesto u Severnoj Americi.

Akoma Pueblo u okrugu Valensija je bilo okupirano narodom Akoma preko 800 godina (od 1150. godine), a danas ima 300 netaknutih zgrada, ali malo stanovnika (samo 50 stanovnika) koji tu žive bez vode, struje i kanalizacije.

Tokom 1950-ih godina deo stena je raznet da bi se izgradio put do vrha, a pre toga, jedini način da se poseti ovo naselje bile su vertikalne stepenice uklesane u stene, piše Daily Mail.

Pročitajte iZnate li koji je grad najstariji na svetu?

Istorija Nebeskog grada

Jedan od prvih evropskih posetilaca u ovom drevnom naselju je bio španski istraživač Francisko Vaskez de Koronado 1540. godine. Prema pisanju časopisa Amusing planet, Koronado je tom prilikom izjavio da je Akoma Pueblo jedno od najsnažnijih mesta koje je ikada video, zato što je izgrađeno na visokim stenama. Uspon je bio toliko težan da su odustali od penjanja na vrh.

Skoro 60 godina nakon posete Franciska Vaskeza de Koronada, počeli su nemiri u ovoj regiji predvođeni kolonijalnim guvernerom Huan de Onateom. U pokušaju da zaštite svoje stene i dom, stanovnici su napravili prvi potez i ubili nekoliko ljudi, uključujući i Huanovog rođaka. Dva meseca kasnije, Španci su potražili osvetu ubivši 600 i zarobivši 500 stanovnika.

Stanovništo je rapidno opalo sa 2000 na 250 ljudi, a preživeli su započeli spor proces izgradnje novih kuća. Španska kontrola se osećala i dalje, budući da su stanovnici bili primorani da plaćaju takse na pamuk, useve i fizički rad.

Dolaskom misionara stiglo je i katoličanstvo, pa je između 1629. i 1640. godine izgrađena crkva, što nije bilo ni malo lako, budući da je 20.000 tona kamenja i zemlje i 9,1 metara grede trebalo izneti na vrh strmoglave stene.

Otkrijte i 10 najstarijih predmeta na svetu

Veliki ustanak protiv Španaca se odigrao 1680. godine, kada se 17.000 stanovnika pobunilo protiv kolonizatora brišući sve španska naselja u toj oblasti. Tokom narednih vekova, Akoma Pueblo su pokušavali da osvoje i Apači, Komanče i Ute.

Uvođenje železnica 1880-ih godina i građenje škola donelo je novi talas misionara koji su želeli da utiču na stanovnike Akoma Puebla.

Konačno su građanima popustili pred modernijim načinom života i do 1920. godine mnogo dece je otišlo na školovanje u internate.

Danas se u ovom naselju nalazi 300 netaknutih objekata, ali nema mnogo stanovnika zbog nedostatka struje, kanalizacije i tekuće vode.

Saznajte i Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka