Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari koje možda niste znali o Koloseumu

Zakoračite u jedno od 7 svetskih čuda novog sveta i jednu od najneverovatnijih istorijskih građevina na svetu – Koloseum u Rimu.

 Koloseum Izvor: Foto: Profimedia
  1. Koloseum je izgrađen između 72. i 80. godine pod vladavinom cara Vespazijana, u srcu starog Rima. 
  2. Napravljen od kamena i betona, ovaj veličanstveni spomenik je izgrađen snagom desetina hiljada robova.
  3. Koloseum je najveći amfitear na svetu. Ovalnog je oblika, dugačak 189 metara, širok 156 metara i 50 metara visok. 
  4. Ova impozantna građevina ima 80 ulaza i može da primi u proseku 50.000 posetilaca. Nekada su posetioci dolazili da gledaju sportske događaje i igre, koji su uključivali borbe gladijatora i lov životinja.
  5. Skoro dve trećine Koloseuma je oštećeno tokom vremena, uglavnom kao posledica vandalizma, zemljotresa i požara.
  6. Ispod Koloseuma su smeštene brojne sobe i podzemni prolazi. Tu su bili smešteni gladijatori i životinje, čekajući svoj sudbinski trenutak u areni. Takođe, u areni je postojalo još 36 podnih vrata za specijalne efekte.
  7. Kako bi zaštitili posetioce od vrelog sunca i toploti, Rimljani su se dosetili velarijuma – nadstrešnice koja je mogla da se navuče iznad svih sedišta u areni i da obezbedi hladovinu.
  8. Prve igre u areni su bile održane 80. godine, pod vladavinom cara Tita (Vespazijanovog sina) i trajale su 100 dana. Igre su nastavljene da se održavaju i u narednim vekovima. Igre gladijatora su se održavale sve do V veka, a lov na životinje do VI veka. (Saznajte i Kako je izgledao život rimskih gladijatora?)
  9. Događaji u Koloseumu su bili prilično brutalni, a u pojedinim igrama, koje su organizovali carevi, ubijeno je oko 10.000 životinja u jednom danu.
  10. Mermerna fasada i neki unutrašnji delovi Koloseuma su korišćeni za izgradnju bazilike Svetog Petra, kao i dvorca Barberini. Koloseum je jedno vreme bio veoma zanemaren i koristio se kao izvor građevinskog materijala. Tako je bilo sve do XVIII veka. Ono što vidimo danas predstavlja samo trećinu originalne građevine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miona

Stvarno super da se zna, stvarno jedno svetsko čudo. Fascinantno mi je koliko je velik

Najnovije

Priroda

Nauka