Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jajačka tvrđava – hrabri svedok istorije

U kompleksu Starog grada u Jajcu nalazi se utvrđenje staro vekovima koje je imalo važnu ulogu u srednjovekovnoj istoriji Balkana...

  Izvor: Foto: Profimedia

Jajce je u XIV veku osnovao Hrvoje Vukčić Hrvatinić, moćni feudalac u srednjovekovnoj Bosni.

Otkrijte 7 najlepših tvrđava na teritoriji Srbije

Izgrađen na ušću reka Plive i Vrbasa, grad je bio važno vladarsko sedište. Vojvoda Hrvoje je učestvovao u političkim intrigama i vojnim akcijama koje su bile potrebne da bi se očuvala nezavisnost Bosne od njenih moćnijih suseda, Kraljevine Ugarske i Otomanskog carstva. Da bi odvratio neprijatelje i sačuvao svoju moć, Hrvoje je sagradio tvrđavu na vrhu brda, u centru svog novog grada.

Pogledajte:Počitelj, čuvar minulih vekova

Vojvoda Hrvoje umro je 1416. godine, nakon što je više puta menjao saveznike i nakon što mu je oduzet veći deo njegovog poseda. Međutim, njegov grad, u čijem srcu je tvrđava ostao je za njim, a 1421. kralj Stjepan Tomašević premestio je u Jajce svoj kraljevski sud i odlučio da on bude glavni grad Kraljevine Bosne. Da bi grad dobio kraljevski status, izgrađena je palata u Jajačkoj tvrđavi sredinom 15. veka, a kompleksu je dodat i jedan kraljevski portal ukrašen grbom Kraljevine Bosne.

Otkrijte: Misterija Pisane stijene

Jajačka tvrđava je čitav vek branila grad, dok je ostatak Kraljevine Bosne pao pri zadiranju Otomanskih snaga. Štaviše, sultanu Muhamedu El Fatihu, velikom osvajaču, nije uspevalo da je pokori ni nakon što je osvojio celu Bosnu. Jajce je odolevalo decenijama, ali više nije mogao da izdrži i postalo je poslednji bosanski grad koji je pao pod tursku vlast.

Jajačka tvrđava i danas stoji na vrhu brda u centru srednjovekovnog grada, ali su visoki kameni zidovi i kule okruženi zelenilom, a kraljevski sud sada izgleda kao nečiji dom. Tvrđava se nalazi na samo nekoliko minuta hoda od čuvenog vodopada u centru Jajca.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka